Spring naar de content

Eurosceptisch Nederland symboliseert wankelende EU

Nederland heeft gesproken, althans, circa 30 procent: het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne hoeft er van een meerderheid van de kiesgerechtigde Nederlanders niet te komen. Premier Rutte zei dat de Nederlandse handtekening onder de Europese samenwerking met Oekraïne er ‘niet zonder meer’ komt. Een overwinning voor de instigatoren van het referendum, GeenPeil en EU Burgercomité. Aan de zijlijn van deze bokswedstrijd wordt een voorzichtige conclusie getrokken: Nederland, een van oprichters van de Unie, toont de zwakte van het Europese statenverband.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

De Britse krant The Guardian schrijft dat ‘de uitkomst de kracht van Eurosceptische gevoelens in Nederland toont’. ‘Nederlandse Eurosceptici presenteerden het referendum als zeldzame kans voor hun landgenoten om te stemmen tegen de EU en de wijze waarop de Unie wordt geleid, het immigratiebeleid incluis.’ De Britten staan zelf aan de vooravond van een volksraadpleging. In juni mogen zij naar de stembus om te laten horen of zij wel of niet in de Europese Unie willen blijven.

De Britse persbureau Reuters spreekt van een ‘signalement van anti-establishment-sentiment in een van de eerste EU-lidstaten, weken voor de Britten stemmen over het lidmaatschap’. Volgens Reuters zou het afwijzen van de stem riskant zijn voor ‘Rutte’s impopulaire regering’.

Het Amerikaanse Bloomberg schrijft dat het referendum ‘anti-EU-sentiment heeft blootgelegd’. ‘De stem tegen het akkoord is een klap voor Rutte, wiens kabinet campagne voerde vóór de goedkeuring van het verdrag.’ De Financial Times kopt iets soortgelijks: ‘Resultaat is een klap voor Brussel en een stimulans voor de UK Out-campagne‘.

The Moscow Times, waar de Nederlandse journalist Derk Sauer tot voor kort aan het roer stond, plaatste een update van een artikel dat in aanloop naar het referendum werd geplaatst, met de onheilspellende boodschap: ‘Russische beer doemt op boven Nederlands referendum‘. Het Russische medium waarschuwt dat zelfs zonder de directe betrokkenheid van het Kremlin bij het referendum – de Russische inlichtingendiensten reiken niet tot in Nederland – het Russische spook waart over de stemming. De Oekraïense president Petro Porosjenko zei eerder al dat het referendum de Nederlanders misschien ‘onbewust pionnen van Poetin maakt’.

De Oekraïense krant Korrespondent plaatste eveneens een update van een eerder verhaal uit het tijdschrift №12 Reporter, en wijdt het referendum vooral aan een imagoprobleem van het Oost-Europese Oekraïne. ‘Elk nieuws over Oekraïne met een negatieve kleur kan een nagel aan de doodskist van de kansen van het Europese land zijn.’

Der Spiegel is het meest stellig, en spreekt over een dubbele klap voor de EU. ‘Dat de Nederlanders juist deze overeenkomst zo duidelijk afwijzen, is van symbolische betekenis. De afwijzing is niet alleen een overwinning voor de Russische president Vladimir Poetin , maar ook een overwinning voor allen die de EU liever vandaag dan morgen zien instorten. Voor de EU is het resultaat een dubbele klap, met een blauw oog en een gebroken kaak als gevolg’.

Onderwerpen