Spring naar de content

Een staande ovatie voor Maarten van der Weijden, en daarna nog een

Het lichaam is minder strak dan tijdens zijn olympische finale in 2008, maar dat het nog altijd in staat is grootse prestaties te leveren bewees Maarten van der Weijden in de nacht van vrijdag op zaterdag. De olympisch kampioen van Peking legde een marathon af, in het water.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Waar een kleine acht jaar geleden met blauwe letters NED op zijn kale hoofd stond geschreven, staat nu iets kleiner en in het zwart KWF. De kankerbestrijding is de reden dat Van der Weijden deze nacht 42.200 meter zwemmend aflegt. De voormalig Sportman van het Jaar (2008) verzon de actie, die verband houdt met de KWF Marathonweken, zelf. Van der Weijden genas zelf van leukemie, is al jaren vrijwilliger voor het KWF en hoopte op deze manier aandacht te generen en geld op te halen voor het onderzoek naar kanker.

Hij gaf zichzelf daarvoor een haast onmogelijke opdracht. Nog nooit lag de gepensioneerde langeafstandzwemmer zo lang in het water. Zijn olympische titel, bijvoorbeeld, haalde Van der Weijden nadat hij 10 kilometer had afgelegd. Hij werd ook wereldkampioen over 25 kilometer, maar dat was nog altijd zeventien kilometer minder dan hij vrijdagnacht in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion diende af te leggen. Daarbij stopte de zwemmer ruim zeven jaar geleden met het beoefenen van zijn sport.

Versufte toestand
Dat het niet mee zou vallen wist Van der Weijden op voorhand. Hij had zichzelf getest, zes uur lang, en daarbij was hij in een versufte toestand geraakt. Zijn huid was op gaan zwellen, een rib deed pijn, het lichaam wilde toen al dat zijn eigenaar zou stoppen met hetgeen hij trachtte te doen. “Ik weet echt niet hoe ik de laatste vier, vijf uur ga doorkomen,” zei de marathonman voor zijn unieke prestatie voor de camera van Omroep Brabant.

Om elf uur vrijdagavond start Van der Weijden aan zijn marathon in het water. Tien uur, 36 minuten, 57 seconden en 843 keerpunten later is de missie volbracht. Het was een helse tocht: “Het voelde een beetje alsof je in een vliegtuig zit naar Australië en je weet dat het leuk is als het klaar is, maar je moet nog wel die hele vliegreis. Ik voelde me de laatste uren echt vreselijk. Ik was heel blij dat het klaar was,” tekende de NOS op.

Voor het doorstaan van de ongekende uitputtingsslag alleen verdient Van der Weijden al een staande ovatie, dat zijn actie ook nog eens 43.288,44 euro opbracht voor het onderzoek naar kanker is een tweede luid applaus waard.