Spring naar de content

Mooi weer, maar geen limiet of records bij Marathon van Rotterdam

Zonder de geblesseerde Michel Butter, maar met Koen Raymaekers werd zondagochtend de 36ste editie van de Marathon van Rotterdam weggeschoten. Het werd vooral door de weersomstandigheden een mooie uitvoering, zonder uitzonderlijke prestaties.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Raymaekers kreeg de grootste teleurstelling te werken. De 36-jarige veteraan waagde in Rotterdam een poging om onder de limiet van Rio te lopen, maar na ruim 30 kilometer zag hij het zinloze in van zijn onderneming en stapte uit.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Raymaekers begon nog voortvarend aan zijn 21e marathon en halverwege lag de geboren Cothenaar, die al jaren in Kenia woont, keurig op schema van de vereiste 2.11.00. Na ruim 25 kilometer begon een chronische kuitblessure op te spelen en zakte het tempo drastisch. Hij ging nog enkele kilometers door in de hoop op een fatsoenlijke manier de finish aan de Coolsingel te halen, maar ook dat zat er niet in.

Winnaars
Marius Kipserem schreef de winst in de marathon op zijn naam geschreven. De Keniaan won onder ideale weersomstandigheden de klassieke afstand van 42,195 kilometer in een officieuze 2.06.10. Die tijd lag ondanks het superweer boven het parcoursrecord van 2.04.27.

De winnaar behoorde vooraf niet tot de favorieten. De grootste hardloopwedstrijd van Nederland leed namelijk onder het vormgebrek bij de mannen die waren gepresenteerd als de kandidaten voor de eindzege. De Ethiopiërs Ayele Abshero en Tsegaye Kebede haakten allebei vroegtijdig af. Kipserem bleef na een afvalrace samen met de debuterende Ethiopiër Solomon Deksisa vooraan over. Kipserem was de sterkste in de slotkilometers.

De Ethiopische atlete Leterbrhan Haylay Gebreslasea won bij de vrouwen. Ze arriveerde in een tijd van 2.26.15 aan de finish op de Coolsingel. Haar tijd lag ver boven het parcoursrecord van 2.18.58, dat haar landgenote Tiki Gelana in 2012 vestigde. Gebreslasea kwam vrijwel gelijktijdig over de finish met de beste Nederlandse man. Jeroen van Damme die als haas van de Ethiopische fungeerde eindigde op de 58e plaats in 2.26.18.