Hoe een computer ziet of u verveeld bent

Als je vaak geeuwt of met glazige ogen zit te kijken, ben je wellicht verveeld. Ook subtiele lichaamstrekjes als zitten wriemelen of krabben, zeggen veel over je mentale staat. Leraren en andere publieke sprekers weten dat al langer. Ook machines kunnen deze tekenen van rusteloosheid herkennen.

Psychobiologen voorzagen 27 proefpersonen van bewegingssensoren. Ze moesten een digitale versie van een novelle van de Britse schrijver Mark Haddon lezen of een uittreksel van het reglement van de Europese banken. Algoritmes berekenden met de bewegingen die ze maakten met hun hoofd, romp en benen hoe alert ze waren. Proefpersonen die de novelle lazen, wriemelden bijna de helft minder dan proefpersonen die het bankreglement lazen.

De onderzoekers willen hun systeem perfectioneren. Ze zijn ervan overtuigd dat leraren hun technologie kunnen gebruiken om digitale lessen te maken die zien als de aandacht van leerlingen verslapt. Ze kunnen daarop kunnen inspelen met strategieën om hen weer alert te maken. Het systeem kan ook helpen om robots te maken die emotioneel gevoeliger zijn.

Foto: Flickr | Devin Stein

Reageer op artikel:
Hoe een computer ziet of u verveeld bent
Sluiten