Spring naar de content

Wat Derksen deed met Borsts discussie over Marokkaanse voetballers

‘Waarom is De Boer milder voor Bazoer dan voor El Ghazi?’ onder die kop werd de column van Hugo Borst maandagochtend gepubliceerd in het Algemeen Dagblad. De scribent wijst in het stuk op een mogelijk verband met de Marokkaanse afkomst van de voetballer van Ajax.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Frank de Boer, en andere trainers in de eredivisie, zouden moeite hebben met het karakter van de Noord-Afrikanen: “Ik heb het menig trainer off the record horen zeggen: ‘Niet te veel van die gasten in je ploeg.” Borst spoedt zich te zeggen dat zijn stuk niet polariserend of stigmatiserend bedoeld is. Hij roept juist op tot debat, vraagt zich af waar het probleem ligt.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Bij de vraag om een debat, ben je bij Johan Derksen immer aan het goede adres. De bromsnor greep de maandagavonduitzending van Voetbal Inside aan om in te haken op de column van Borst. “Dat mag je in Nederland niet zeggen, maar er zijn clubs die geen Marokkaanse spelers willen, of maar één. Als je er twee of drie hebt, heb je meteen een Marokkaans kliekje. En buiten Hakim Ziyech blinken ze niet uit door de juiste wedstrijdmentaliteit,” stak Derksen van wal.

Presentator Wilfred Genee herinnerde Derksen eraan dat hij Illias Bel Hassani, ook van Marokkaanse afkomst, had genomineerd als speler van de week. De beroepsmopperaar had – uiteraard – een verklaring: “Bel Hassani is een hollen-of-stilstaan-voetballer. Die kan geweldig voetballen, dat jochie, is een lust voor het oog. Maar het is ook een lastpakje eerste klas (-) Het ventje zat bij de Tafel van Kees, kwam leuk over, maar ik dacht: ik zou wel drie keer nadenken om je binnen te halen. Hij gaf zelf wel toe dat hij eigenlijk een heel vervelend ventje kon zijn (-) Geweldig spelertje, maar heb je er twee of drie, dan heb je meteen een clubje in je club.”

Tegengeluiden van Genee (‘Het is redelijk pittig wat je hier allemaal zegt’) en Hans Kraaij jr. (‘Ik zou het heel slecht vinden om het etiket ‘lastig’ op alle Marokkaanse spelers te plakken’) werden weggehoond: “Het is allemaal wel politiek correct wat jullie hier zeggen. Je scoort bij de Marokkaanse gemeenschap.” Waarna Derksen het breder trok.

“Laat ik er wat praktijkvoorbeelden bij noemen. Er zijn heel wat clubs naar de klote gegaan omdat ze toevallig de velden bij een wijk hebben liggen waar veel Marokkaanse gezinnen wonen. Dan krijgen Marokkaanse jongens de overhand in de selectie, dat functioneert haast nergens. Sterker nog, dan krijg je dus dat de Nederlandse jongens naar een andere club gaan, want die willen niet in een team met negen Marokkaanse jongens die niet in de blote kont durven te douchen, zulk soort cultuurverschillen.”

Dat hij na zijn uitspraken misschien weg wordt gezet als racist interesseerde Derksen ‘geen reet’ en dat Genee hem ongenuanceerd vond, ook niet. “Ik heb er tussenin gezeten, Wilfred. Ik ben ooit verhuisd uit Gouda vanwege Marokkaanse jongeren, dus ik weet er alles van.”

Zo werd een mogelijke discussie over de relatie tussen eredivisietrainers en hun Marokkaanse pupillen, door Derksen binnen enkele minuten tot sociaal-maatschappelijk probleem gebombardeerd. En of dat nu waar is of niet, dat was nou net niet de bedoeling van Hugo Borst.

De aflevering van Voetbal Inside is hier terug te zien. Het aangehaalde deel begint na 24 minuten.