Spring naar de content

Derksen en zijn Marokkanen-uitspraken: de follow-up

De godganse dag werd Johan Derksen gebeld door talkshows naar aanleiding van zijn uitspraken in Voetbal Inside over Marokkanen in het Nederlandse voetbal, die hij bestempelde als lastig. Hij koos voor Pauw. (‘Ik vind het laf om hier niet te verschijnen.’) Daar werd hij opgewacht door een opgewonden Farid Azarkan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Azarkan, voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders en voetbalcoach, eiste excuses. Met afschuw had hij geluisterd naar Derkens uitlatingen in Voetbal Inside: “Er zijn heel wat clubs naar de klote gegaan omdat ze toevallig de velden bij een wijk hebben liggen waar veel Marokkaanse gezinnen wonen. Dan krijgen Marokkaanse jongens de overhand in de selectie, dat functioneert haast nergens. Sterker nog, dan krijg je dus dat de Nederlandse jongens naar een andere club gaan, want die willen niet in een team met negen Marokkaanse jongens die niet in de blote kont durven te douchen, zulk soort cultuurverschillen.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Dus, zo interpreteerde Azarkan de redenatie van Derksen, ‘als je elkaars piemeltje kan zien, dan ben je een betere voetballer.’ Hij verweet de voetbalanalist het aanzetten tot polariseren en stigmatiseren, en zette Derksen – geheel naar diens verwachting – weg in het kamp-Wilders. “Een Derksen-Marokkanenquotum, alsof u solliciteert voor een plekje in Wilders’ campagneteam.”

Derksen vond Azarkan maar een vervelende man, en vermoedde dat hij op publiciteit belust is. (“Ik had nog nooit van je gehoord, en een wildvreemde man die eist dat ik opdraaf om m’n excuus aan te bieden. Wie denk je eigenlijk dat je bent?”) De gewenste excuses kreeg Azarkan niet. Derksen sloot af met: “Ik trek er geen woord van terug. (-) Ik heb niets miszegd.”