Spring naar de content

De Erdoganrel en Facebooks verwijderdrift

“Let op mijn woorden,” kopte Parool-columnist Theodor Holman. Daarna volgt een dubbele punt en de zin: “Erdogan gaat dit heel hoog opnemen”. Holman had de woorden nog niet opgeschreven, of het eerste kwaad geschiedde- voor zover dat nog niet was geschied. De lange arm van Ankara leek direct te reiken tot aan Facebook, dat een Erdogan-cartoon van de Nederlandse cartoonist Ruben L. Oppenheimer verwijderde. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is immers boos. Heel erg boos. En dat is oppassen geblazen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Sorry’, klinkt het niet veel later. Een Facebook-medewerker zou de tekening per abuis hebben verwijderd, zo krijgt Oppenheimer via de mail te lezen. De cartoon, waarop te zien is hoe Erdogan de Twittervogel van achteren penetreert, is weer te zien. Maar het kwaad is natuurlijk al lang en breed geschied.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het begint allemaal op 31 maart, als de Duitse televisiekomiek Jan Böhmermann onder meer de tekst ‘Domme zak, laf en bekrompen, is Erdogan de president’ voorleest. Dat doet hij in Neo Magazine Royal, een satirisch tv-programma op de publieke omroep ZDF. Hij zit in pak, achter hem hangt een grote Turkse vlag. Met een stalen blik leest hij de tekst voor. Precies zoals Erdogan dat tijdens zijn persconferenties doet.

Of het nu een geslaagde grap is of niet, Erdogan kan de tekst niet waarderen. Het is natuurlijk ook niet leuk als iemand het volgende over je zegt: “Het meest houdt hij van geiten neuken en minderheden onderdrukken, Koerden trappen, Christenen rammen. En ‘s avonds in plaats van slapen, orale seks met duizend schapen.”

Het fragment terugzien? Dat kan hier.

Erdogan boos, want harde, al dan niet geslaagde grappen, vallen niet goed bij de Turkse machthebber. Dat bleek eerder al na het lied ‘Erdowie, Erdowo, Erdogan’, een satirische parodie op ‘Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann’ van Nena. Duitsland moest op het matje komen bij de Turken. Dat was, halverwege maart, voor het eerst dat de president ook buiten zijn eigen land probeerde mensen de mond te snoeren.

Door naar het heden – naar dáár waar ‘het’ gaat gebeuren, aldus columnist Holman. “Hij voelt zich vernederd. Elke keer als wij hem nu zien, zullen we aan dat liedje denken. We kunnen hem daardoor niet meer serieus nemen, en dat is nu precies wat hij wel wil. Hij wil een groot staatsman zijn, geacht worden, macht uitoefenen – maar wij zien steeds die kleine lul. En zijn eigen mensen ook,” schrijft hij.

Ondertussen raakt de verwijderdrift van Facebook ook TIJM magazine. Op een afbeelding van het medium werd Erdogan naakt met twee geiten getoond naast een bord met daarop de tekst ‘Je suis Tayyip‘. De edele delen van Erdogan worden gecensureerd met Turkse vlaggen.

De wereld grapt verder. Want Erdogan voelt zich vernederd. Hij zal het héél hoog opnemen. En dat vinden ‘wij’ leuk. Ruben L. Oppenheimer voorop.

Foto: screenshot Twitter.com/RLOppenheimer