Spring naar de content

Fotoserie: psychiatrische stoornissen vertaald naar beeld

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Maartje Brok uit Utrecht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Maartje Brok (Etten-Leur, 1981) is eerstejaars student aan de Fotoacademie in Amsterdam.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Over haar werk
“Mijn werk bestaat vooral uit fotografie van mensen waarin gedrag te zien is dat gerelateerd is aan psychiatrische of andere ziektebeelden. Ik maak een geënsceneerd beeld van het menselijk lichaam waarbij ik materialen gebruik om het beeld meer expressie te geven. Zoekend en uitproberend in een studio of op locatie ontstaat er een pakkend beeld.
“Mijn fascinatie ligt vooral bij situaties waarvoor anderen liever hun ogen willen sluiten. Hierbij kun je denken aan ziektebeelden als verslaving of scènes met geweld. Tijdens mijn werk als therapeut (Brok is MDFT-therapeut, red.) kom ik vaak in aanraking met dergelijke situaties. Menige werksituatie is dan ook een inspiratiebron voor de foto’s die ik maak.
“In ‘Memories of the Waterfall’ zie je bijvoorbeeld iemand die overspoeld wordt door filmrollen. De filmrollen kun je zien als een metafoor voor de ervaringen die mensen in het leven opgedaan hebben. Soms word het je teveel of zijn de ervaringen moeilijk te verwerken. Hierdoor kun je compleet overspoeld raken waardoor er bijvoorbeeld een posttraumatische-stressstoornis kan ontstaan. Op de foto lijken de filmrollen de persoon als een waterval te overspoelen.
“Ik streef ernaar dat elke foto een verhaal uitbeeldt. Ik wil mensen aan het denken zetten. Iedereen heeft z’n eigen verhaal en elk verhaal mag er zijn. Door de foto wil ik zo’n verhaal vastleggen zodat de toeschouwer vervolgens weer zijn eigen verhaal bedenken en ervaren.”

Meer werk van Maartje Brok vindt u hier.

M1
Choke A
M2
Choke B
M3
Clean in the box
M4
Memories of the waterfall
M5
Memories
M6
Overfeeding
M7
Overwhelming
M8
Toxic A
M9
Toxic B

Onderwerpen