Wat we leerden van de Q&A met Poetin

Sebas Bouquet 15 apr 2016 Media

President Vladimir Poetin hield zijn jaarlijkse persconferentie (drie uur en 42 minuten) voor journalisten, burgers en politici, en hij sprak over tientallen uiteenlopende onderwerpen. Weliswaar vooraf goedgekeurde vragen, maar toch: er mochten vragen gesteld worden. Ze leverden een vloot aan nog opmerkelijkere antwoorden op.

Meldonium is geen doping
Over meldonium
, bijvoorbeeld. Het middel dat sinds januari van dit jaar op de dopinglijst staat, en waarop talloze Russiche sporters nadien positief testten. Grootheden, zoals tennisser Maria Sjarapova en schaatser Pavel Koelizjnikov. De sportwereld was geschokt. Volgens Poetin hoeft dat helemaal niet. Meldonium is namelijk helemaal geen doping, maar slechts een middel waardoor het hart in goede conditie blijft. En invloed op het sportieve resultaat? Dat heeft meldonium niet, aldus Poetin.

Siberië veiliger dan Brussel of Parijs
U had een romantisch weekendje Parijs op de planning staan? Cancelen! Poetin legt uit: “Je kunt vrij reizen door Europa vanwege Schengen. Met dit soort regels is het moeilijk om terrorisme te bevechten. We zien al een toename van buitenlandse studenten, ze zijn welkom. Er zijn ook barrières, we gaan kijken wat we daaraan kunnen doen.”

Turkije of Egypte dan?
Nee, ook niet. Poetin waarschuwt zijn burgers om niet naar het land van Erdogan (Erdowie?) te gaan, en ook in Egypte is zijn volk niet veilig. Terroristen zouden het hebben gemunt hebben op Russische staatsburgers. Poetin wijst naar vlucht KGL9268. Op 31 oktober kwamen 224 inzittenden om toen het vliegtuig in de lucht ontplofte, boven de Sinaïwoestijn. Islamitische Staat (IS) eiste de aanslag op. En ook in Turkije zouden Russische burgers niet veilig zijn, al zou ook dat te maken kunnen hebben met de verslechterde band tussen Erdogan en Poetin.

Erdogan en Porosjenko mogen verdrinken
Op de vraag wie hij zou redden als Erdogan en Porosjenko (president Oekraïne) zouden verdrinken, en hij maar één persoon mocht redden, dan zou Poetin ze allebei laten verzuipen. Waarom? “Omdat ze er toch al voor kiezen om te verdrinken”. “Maar, mocht ik ze wel kunnen redden, dan zou ik ze redden,” aldus de goedzak. De vraag kwam overigens van een twaalfjarig meisje.

De Russische president beschouwt Obama dan weer als ‘fatsoenlijk‘. Poetin: “Ik kan niet zeggen dat ik een speciale persoonlijke band heb met de Amerikaanse president, maar ik denk dat hij een fatsoenlijke man is met genoeg moed.”

De persconferentie is hier terug te zijn.

Reageer op artikel:
Wat we leerden van de Q&A met Poetin
Sluiten