Spring naar de content

Stephen Curry is gestopte legende Bryant allang voorbij. Wie volgt?

King Kobe is dood. Leve zijn opvolger Stephen Curry. Hoe presteren de nu ster in ruste Bryant en Curry als je hun beide topseizoenen tegen elkaar afzet?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Met zestig punten tegen Utah Jazz nam basketballegende Kobe Bryant deze week afscheid van de NBA. Bryant deed dat op een plek in de basketballadder die je niet zou verwachten van zo’n groot speler. Zijn dolende team – de LA Lakers – eindigde door een dramatisch seizoen laatste in de westelijke conferentie met slechts zeventien overwinningen tijdens de reguliere competitie.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

“Dit past precies wat Kobe gedaan heeft,” tekenden journalisten op uit de mond van Stephen Curry, de NBA-speler van dit seizoen. “Toen men het me vertelde zei ik dat ze moesten stoppen met liegen. Het was het perfecte einde van een perfecte carrière.” Het zijn direct ook pijnlijke woorden voor een van de beste basketballers van de afgelopen twintig jaar van de beste basketballer in de NBA van dit moment.

Presteren
Je mag dat – en zeker in Amerika – zeggen als je presteert. En presteren is wat Stephen Curry dit jaar doet. Het rijtje records houdt niet op voor de point guard van Golden State Warriors. Met zijn team speelt het recordaantal overwinningen (72) van de Chicago Bulls van Michael Jordan uit de boeken. Hij wordt topscorer van de NBA. En hij verpulvert zijn eigen driepuntersrecord. Wanneer het seizoen amper op driekwart is, heeft hij zijn eigen totaal van vorig seizoen (286) bijgehaald. Curry’s teller eindigt op liefst 403 driepunters.

Toch komt hij qua gemiddelde puntenaantal niet in de buurt van Bryants topseizoen 2005/2006. Die kwam met 35.4 punten per wedstrijd het dichtst bij het record van Michael Jordan (37.1 punten) uit 1986-1987. Curry reikt dit seizoen slechts tot 30.1. Maar basketbal zou niet de statistiekensport zijn die het is, zonder weerleggingen van die ene statistiek. Want als je kijkt naar de gemiddelde scores per 36 minuten per wedstrijd komt Curry er veel beter uit.

36 minuten
Waarom is die statistiek zo belangrijk? Volgens de bekende sportblog Bleacher Report kunnen de statistieken per 36 minuten speeltijd een beter beeld van de speler schetsen. Omdat de ene ster meer minuten maakt dan een andere. Zo speelde Curry in dit seizoen gemiddeld net iets onder de 35 minuten per wedstrijd terwijl Bryant zes minuten langer op het veld stond tijdens zijn reeks in 2006.

Curry wint feilloos
Als je de statistieken van Bryant en Curry over 36 minuten naast elkaar zet, ziet de wereld er genuanceerder uit. Curry zit op gemiddeld 31.7 punten per 36 minuten, hoger dan de 31.1 punten van Bryant uit 2006. En Curry is de meer diverse van de twee. Zo geeft hij per 36 minuten zeven assists (tegenover vier van Bryant in 2006). Ook Robert Horry, oud-teamgenoot van Bryant, ziet Curry als een completere en andere speler dan Kobe. “Kobe was in zijn topperiode een speler die met zijn drive een dunk kon forceren,” vertelt hij in een paneldiscussie van Fox. “Stephen Curry kan over het veld zwerven en van de middenlijn de bal in de basket gooien. Je moet hem altijd bewaken.”

Een nieuwe NBA-titel en MVP-award, net als vorig jaar, zou Curry’s machtsgreep op de huidige NBA nog verder verstevigen. Toch wordt hij te pas en te onpas vergeleken met sterren uit het verleden. “Michael Jordan is de standaard waar iedere topper mee wordt vergeleken,” zegt Bernie Lincicome, journalist van de Chicago Tribune, tegen de BBC.

Maar wat is er mis met de eerste Stephen Curry? Kobe Bryant is Curry in ieder geval al voorbij. King Kobe is dood, leve Stephen Curry.

Onderwerpen