Spring naar de content

Eredivisie: de veel scorende, de vechtende en de keepende spits

Het wordt almaar spannender in de eredivisie. Drie speelronden voor het einde van de competitie staan Ajax en PSV gelijk in punten. De Amsterdammers voeren de ranglijst voorlopig aan op basis van hun doelsaldo.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

De strafschop
Het zag er zondagmiddag in de 84ste minuut van de wedstrijd tussen Ajax en FC Utrecht naar uit dat PSV – zaterdagavond met 0-3 te sterk voor Roda JC – de nieuwe koploper zou worden. Patrick Joosten zette de bezoekers op dat moment op een 0-2 voorsprong in de Arena. Het lukte de Amsterdammers echter nog om een punt in de wacht te slepen. Met dank aan een goal van Davy Klaassen en Arek Milik die een onterecht toegekende strafschop (waarover hier meer).

De vechtende spits
Achter de twee titelkandidaten staat Feyenoord nog steeds op stevig op de derde plaats, hoewel er wel een einde kwam aan de zegereeks van de Rotterdammers. Het duel met FC Groningen eindigde in 1-1. De meeste aandacht ging na afloop uit naar Michiel Kramer die het meermaals aan de stok had met Rasmus Lindgren. Het leidde tot een opmerkelijke situatie waarbij de lange spits de Zweed bij de keel greep en hem op hardhandige wijze naar de grond duwde. Het incident werd gezien door de scheidsrechter en afgedaan met geel, waardoor Kramer een schorsing voor de bekerfinale van volgende week ontwijkt. De aanvaller had wel met vuur gespeeld, vond trainer Giovanni van Bronckhorst.

De scorende en de keepende spits
Zaterdag nam Vincent Janssen een voorschot op de topscorerstitel. De spits van AZ scoorde in de thuiswedstrijd met PEC Zwolle liefst vier keer. Twee daarvan maakte hij door zijn collega Lars Veldwijk te verschalken. De aanvalsleider van PEC moest noodgedwongen de keepershandschoenen aantrekken nadat Mickey van der Hart van het veld was gestuurd en Ron Jans reeds drie keer had gewisseld. Ondanks dat Janssen nog twee keer bij hem scoorde, liet Veldwijk zien ook met zijn rug naar de goal uitstekend uit de voeten te kunnen.

Uitslagen 31ste speelronde:
De Graafschap – FC Twente 1-1
Vitesse – Heracles Almelo 1-1
Feyenoord – FC Groningen 1-1
AZ – PEC Zwolle 5-1
Roda JC – PSV 0-3
Ajax – FC Utrecht 2-2
NEC – SC Cambuur 2-1
Willem II – ADO Den Haag 0-2
Excelsior – sc Heerenveen 1-1

De stand vindt u hier.