Spring naar de content

De grensoverschrijdende kracht van Teeuwen over ‘jongenshoertje’ Erdoğan

Cabaretier Hans Teeuwen legde ‘jongenshoer’ en Turkse president Recep Erdoğan in een interview met RTL Nieuws op de hak, in de traditie van de Duitse komiek Jan Böhmermann. Een politiek statement van jewelste, zolang Rutte zich er niet mee bemoeit zoals ambtsgenoot Merkel, natuurlijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

“Ik sta hier om een kunstbroeder te verdedigen, maar ook als ontevreden consument,” vertelt Hans Teeuwen vorige week zittend op zijn trap waarna hij een grap begint over hoe hij Erdogan ontmoette in een bordeel in Istanboel. “Ik kwam daar regelmatig om homoseksuele stoom af te blazen en daar liep hij dan een beetje te lonken in een kort jongenshoerenbroekje. Dus op een gegeven moment ga je overstag en mee naar een kamertje. Meneer Erdoğan laat zich eerst uitgebreid oraal –” Teeuwen lacht triomfantelijk – “bevredigen en anaal stimuleren.” Maar als het tijd dat Teeuwen bevredigd mag worden, grapt hij, wil hij een toneelstukje gaan doen. Erdoğan, zo grapt Teeuwen, kan beter kijken naar degenen die nog een blowjob van hem tegoed hebben.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Een bikkelhard politiek statement verpakt als brutale grap, waarmee Teeuwen, in navolging van Böhmermann, de grenzen van het toelaatbare opzoekt. Althans, zo oordeelde de Volkskrant vanochtend. Stel dat Erdoğan Teeuwen zou willen vervolgen, zou hij een beroep kunnen doen op artikel 267 van ons wetboek voor strafrecht?

Maar, is de satiricus er niet juist om de machthebbers scherp te houden? De deal die Merkel (en Rutte) sloten met Erdoğan over de vluchtelingencrisis wordt hierbij blootgelegd. Erdoğan houdt met zijn verdeel-en-heerspolitiek de EU in zijn greep door een deel van het vluchtelingenprobleem op zich te nemen en de Unie afhankelijk van hem te maken, met als gevolg dat bevriend staatshoofd Merkel haar excuses maakte namens het Duitse volk voor de grap van Böhmermann. In Nederland mag eenieder kritiek hebben als hij of zij het niet eens is met het handelen van een politiek figuur, daarvoor kan hij staan op de vrijheid van meningsuiting, en satire leent zich daar perfect voor. Hoe anders het kan lopen, zagen we in Duitsland.

Humor is in dit geval Teeuwens stijl, en de boodschap is: wees gewaarschuwd, er is een Turkse president die zijn invloed probeert uit te breiden. In Nederland kan de belediging van een bevriend staatshoofd strafbaar worden gesteld, al werd vorige week de roep verkondigd dit wetsartikel af te schaffen.

Premier Rutte heeft niet gereageerd op de steunbetuiging van Teeuwen aan diens Duitse ambtsgenoot. In Duitsland stemde tweederde van de Duitsers tegen de vervolging van Böhmermann. Volgens de Duitse televisiezender ZDF heeft president Erdoğan sinds augustus 2014 in Turkije meer dan 1.800 mensen laten vervolgen omdat ze hem beledigd zouden hebben.

Vlak voor de voordracht van zijn hekeldicht riep Teeuwen in Pauw al op om mee te doen met het beledigen van Erdoğan. “Iedereen moet het doen. Je moet het risico spreiden.”

Dat deden Studio PowNed, zanger Daniël LohuesJohn Olliver in Last Week Tonight en onze eigen columnist Arthur van Amerongen inmiddels. En, voor wie het niet nog niet zag: hier de veelbesproken, in meerdere opzichten grensoverschrijdende ode van Teeuwen aan het bevriende staatshoofd Recep Erdoğan.

Onderwerpen