Spring naar de content

Volkskrant-‘haatcolumnist’ Middendorp versus ‘jengelende’ Thierry

Peter Middendorp, Volkskrant-columnist en schrijver, haalde dit weekend hard uit naar onder anderen euroscepticus Thierry Baudet, die hij schaart onder opiniemakers met een ‘ongezond verstand’. Het is niet de eerste klap die Middendorp uitdeelt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

“Als Bosma en Baudet niet in opinies hadden gedaan, maar in verzekeringen, zaten ze al even in de gevangenis,” schrijft Middendorp in zijn column ‘Ongezonde verstand‘. Hij legt Baudet, Bosma, journalist Joost Niemöller (voormalig HP/De Tijd) en Marck Burema (alias Pritt) van weblog GeenStijl ten laste zich niet te beroepen op het gezonde verstand, zoals Pim Fortuyn voor hen. Hun geluid wordt gehoord omdat, volgens Middendorp, ‘de media staan te springen om het andere geluid. Ze willen graag debat, twee mensen die tegenover elkaar het tegenovergestelde beweren’.

‘Een gemiddelde opmerking van Baudet bevat zoveel onjuistheden en denkfouten dat je aan het zweten en stotteren raakt als je probeert die te ontzenuwen. Intussen heeft het snoetje allang weer nieuwe waanzin tegen je rode hoofd gegooid,’ schrijft Middendorp.

In een eerdere column, over de terugkeer van het ‘naïeve geloof in de natiestaat’ in aanloop naar het Oekraïne-referendum, schreef Middendorp dat het belangrijkste argument van Baudet tegen de Europese eenwoording nog altijd luidt ‘Hitler wilde ook één Europa!’, om hem vervolgens weg te zetten als jengelaar: ‘Steeds als Baudet om de natiestaat jengelt, hoor ik hem de dokter om bacteriën vragen omdat hij antibiotica onder de leden heeft.’

Op die column volgde een persoonlijke reactie van Baudet. Middendorp wijdde er een column aan: ‘Een berichtje van Thierry‘, waarin hij Baudet impliciet betitelt als ‘producent van waanzin’.

‘De volgende ochtend zag ik dat er nog een berichtje was. De Hitler-vergelijking stond mij misschien niet aan, het zei weinig: een vergelijking was nog geen gelijkstelling. Zo lustte ik er nog wel een paar. Zo kon je alles wel met alles vergelijken. Seks en verkrachting ook, dacht ik, om er achteraan te denken: die twee heeft hij volgens mij ook al eens vrijwel letterlijk met elkaar vergeleken. Zo zagen we een klein patroon: hij vergat steeds de grootheid ‘vrijwilligheid’ in zijn vergelijkingen mee te nemen.’

Haatzaaicolumn
Op GeenStijl neemt Burema het voor Baudet, Niemöller en Bosma en zichzelf op, als reactie op wat hij omschrijft als een haatzaaicolumn. Hij sluit zijn verdediging af met: “Wat Middendorp vergeet te noemen, is dat we met “6 guys with a laptop”, 4 met een camera, 3000 vrijwilligers, tienduizend donateurs en 1 matrozenpetje mogelijk hebben gemaakt dat in heel Nederland 9 maanden lang gedebatteerd is over de EU, de democratie en dit land, dat ons land is. En dat waren geen domme discussies.”

Meneer Middendorp, reactie?

Onderwerpen