Spring naar de content

Zien: vingerloze zestienjarige pianist verovert Rusland

Een zestienjarige jongen zonder vingers staat momenteel in de schijnwerpers in Rusland. De jongen wordt gezien als veelbelovende pianist, terwijl hij als gevolg van een ziekte vanaf zijn geboorte al geen vingers heeft. Alexey Romanov luidt de naam die goed in de gaten gehouden mag worden. Sinds hij onlangs op de nationale televisie optrad, is zijn ster rijzende.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Opmerkelijk. Dat is misschien wel het juiste woord voor een pianist zonder vingers. Nog opmerkelijker: Romanov speelt pas sinds twee jaar piano, nadat hij geïnspireerd raakte door werk van Mozart en Vivaldi. Sindsdien gaat het snel.

Muzieklessen volgde Romanov op een speciale school voor kinderen met een handicap, waar hij begon met het spelen van filmmelodieën van onder meer Twilight en Titanic. Twee vrienden hielpen hem vervolgens verder op weg. En dat doen ze nog altijd, vertelt Romanov.

De daadwerkelijke krachten achter het talent zijn misschien wel die van zijn adoptieouders Vladimir en Luisa Levachkovye. Toen zij hem twee jaar terug adopteerden, ontdekten zij zijn aanleg en interesse voor kunst, en kochten een synthesizer voor hem. Romanov begon met oefenen, en binnen no-time won hij wedstrijden.

In februari van dit jaar trad hij op met het alom gerespecteerde La Primavera chamber orchestra, wat leidde tot een uitnodiging van een muziekschool in Kazan; daar waar hij vandaag de dag op een kostschool zit.

Nationale faam kreeg Romanov na zijn televisieoptreden, en daar reageert hij nu op. "Tijdens het concert op tv was ik aan het trillen van de spanning. Ik kan niet eens meer herinneren wat er is gebeurd. Ik liep het podium op, ging zitten, en begon met spelen. Ik voelde mijn knieën schudden. Toen ik realiseerde dat het goed ging, leek het alsof de melodie vanzelf voortvloeide."

Ook vertelt Romanov over zijn angst om voor een groot publiek te spreken, en hoe moeilijk het voor hem was om piano te leren spelen. De als verlegen omschreven pianist zou zelfs verrast hebben gereageerd op de suggestie dat hij een inspiratiebron zou kunnen zijn voor jonge muzikanten en het grote publiek.

Benieuwd geworden naar het spel van de opmerkelijke pianist? Kijk hieronder naar zijn optreden.

Onderwerpen