Spring naar de content

Rio is ‘klaar’ voor de Spelen, nu Rousseff en het volk nog

Op duizenden details na is Rio de Janeiro klaar voor de Olympische Spelen, komende zomer. Dat concludeert het Internationaal Olympisch Comité (IOC) na een driedaagse inspectieronde door de stad. Rio zou op koers liggen om een succesvolle Olympische Spelen te organiseren. Alleen om de instabiele economische en politieke situatie in het land maakt het IOC zich nog écht zorgen. En dat mag een wonder worden genoemd. Precies twee jaar geleden lagen de Brazilianen nog hopeloos achter op schema. Nu de politieke instabiliteit nog.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

‘IOC eist dat Rio opschiet’, kopte NRC op 26 april 2014. Accommodaties waren nog niet klaar, of er was nog niet eens aan begonnen, en de kosten rezen de pan uit door corruptie. Nu, slechts 24 maanden later en vier maanden voor aanvang van de Spelen, zouden bijna alle Olympische locaties volgens het IOC klaar zijn. “Het laatste stuk is altijd het zwaarste. We gaan een fase in waarin nog duizenden details moeten worden opgelost,” aldus voorzitter Nawal El Moutawakel van de coördinatiecommissie. Om daaraan toe te voegen. “Dat maakt het verschil tussen gemiddelde Spelen en geweldige Spelen.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Maar de problemen in Brazilië in aanloop naar de Olympische Spelen zijn allerminst verholpen. Sterker: president Dilma Rousseff staat op het punt om te worden afgezet. De 68-jarige Rousseff wordt onder meer verdacht van het sjoemelen met de begroting in de aanloop naar de verkiezingen. Het Lagerhuis van Brazilië heeft zondag met een ruime meerderheid gestemd voor het afzetten van de president, en eind april of in mei moet alleen de Senaat nog akkoord gaan.

En dan nóg is het niet gedaan met Rousseff. Als de Senaat instemt, wordt Rousseff geschorst. De zaak die volgt kan 180 dagen duren. En dan? Na de rechtszaak volgt opnieuw een stemming in de Senaat. Twee derde van de leden moet dan instemmen. U raadt het al; ook dan is het nog niet gedaan. Rousseff kan twee keer in beroep gaan gedurende het proces. Heel gek is het dus niet dat het IOC refereert aan de instabiele politieke situatie in het land.

Naast de politiek zijn volgens het IOC ook nog eens economische problemen die de Spelen zouden kunnen verstoren. De Braziliaanse economie verkeert in de ergste recessie in meer dan dertig jaar. In 2015 kromp de economie met 3,8 procent. De inflatie? Die is liefst 10,7 procent. En dan is er ook nog eens een werkloosheidspercentage van 9 procent, dat naar alle waarschijnlijkheid blijft groeien.

Rio mag dan op ‘duizenden details na’ klaar zijn voor de Spelen, Rousseff en bevolking zijn dat allerminst.