Spring naar de content

Alejandro Valverde is de Ongeslagene, zeker in de Waalse Pijl

Hij heeft een bijnaam als een keizer, een veldheer: El Imbatido, de ongeslagene (of oververslaanbare), noemen ze Alejandro Valverde in Spanje. Met recht. De veteraan deelt al jaren de lakens uit in het peloton. Soms geholpen door doping, maar zijn kracht is onontkoombaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

36 is Valverde inmiddels, maar woensdag won hij voor de derde keer op rij de Waalse Pijl. Met zijn overwinning in 2006 komt hij in totaal op vier en daarmee is hij recordhouder.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Er was Valverde veel aangelegen het record, dat hij tot de dag van de wedstrijd deelde met Eddy Merckx, Marcel Kint, Moreno Argentin en Davide Rebellin, alleen in handen te krijgen. Vanaf de start controleerde zijn Movistar-ploeg samen met het Katjoesja van landgenoot Joaquim Rodríguez de koers met harde hand.

Een koers die werd gemaakt door Stephen Cummings. De Brit, vorig jaar nog glorieus winnaar van de veertiende etappe in de Tour de France, was na zestig kilometer de aanstichter van de kopgroep – met ook Nederlander Koen Bouwman – en was op 17,5 kilometer van de meet de laatste van de tien vluchters die werd teruggegrepen door het door Movistar en Katjoesja gestuwde peloton.

Strijdplan
Generaal Valverde liet vervolgens toe dat Bart Jungels en Tim Wellens de grote groep verlieten, maar stuurde frontsoldaat Jon Izaguirre mee om de stuiptrekkingen van de tegenstanders te controleren. Precies volgens het strijdplan van het Movistarleger kwam de groep met favorieten gezamenlijk aan bij de Muur van Hoei, de steile scherprechter in de Waalse wedstrijd.

Het was, geheel volgens verwachting, Valverde die de slag op de Muur won. Met overmacht reed de sluwe vos als eerste over de streep. Van woede sloeg eerste achtervolger Julian Alaphilippe, vorig jaar ook al tweede, op zijn stuur. Deze oorlog kan hij (nog) niet winnen. Daniël Martin finishte als derde. Wout Poels was de eerste Nederlander op de vierde plaats.

Bij de vrouwen won Anna van der Breggen voor de tweede maal in Hoei. De Nederlandse heeft nog een aantal overwinningen nodig om landgenote Marianne Vos van de troon te stoten als heerser in de Waalse Pijl. Vos won de wedstrijd vijf maal.

Onderwerpen