Spring naar de content

Portretserie: levenslang verminkt door een zoutzuuraanval

Zuuraanvallen zijn al lang geen uitzondering meer in Iran. Volgens de statistieken neemt het aantal personen dat jaarlijks vermoord en/of verminkt wordt met zuur nog steeds toe. Vooral vrouwen en kinderen worden slachtoffer van deze gruwelijke vorm van fysiek geweld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Fotograaf Asghar Khamseh (1963) uit Teheran vertelt in zijn fotoserie Fire of Hatred het verhaal van enkele slachtoffers van deze zuuraanvallen. Met name vrouwen die scheiden of willen scheiden van hun man zijn hier slachtoffer van. De daders hebben niet zozeer tot doel het slachtoffer te vermoorden, maar wel - en dat is misschien nog wel erger - om hen te verminken en een levenslang sociaal isolement op te leggen.

In Iran lopen naar schatting tientallen ernstig verminkte vrouwen rond die het slachtoffer zijn geworden van zo'n aanval. Zij hebben dringend behoefte aan medische en financiële ondersteuning, maar helaas - de overheid is niet bij machte hen daarbij tegemoet te komen. Juist daarom heeft Khamseh deze indrukwekkende serie portretten gemaakt. Zodat dat waarvan de daders hopen dat het niet meer gezien zal worden, toch wordt gezien.

Meer werk van Asghar Khamseh vindt u hier.

H1

De 34-jarige Mohsen Mortazavi werd op zijn eerste werkdag (2012) overgoten met zoutzuur. Een collega dacht dat hij achter de prank calls zat die hij had ontvangen, goot drie liter zuur over hem heen en stak hem vervolgens zestien maal met een mes. Naderhand kwam de collega erachter dat iemand anders was die plagerige telefoontjes had gepleegd.

H2

In 2010 werden de 38-jarige Maryam Zamani en haar 13-jarige dochter Arezo Hashemi Nezhad slachtoffer van een zoutzuuraanval. De schoonzus van Maryam sloop het huis, waarin Maryam en haar drie dochters lagen te slapen, binnen en verminkte de twee vrouwen. Het motief? Afgunst.

H3

In 2008 scheidde Masoumeh Atai (32) van haar man. Twee jaar later werd ze door haar ex-schoonvader met zuur aangevallen, omdat ze zich weigerde te verzoenen met haar ex. Door het zuur verloor ze haar zicht.

H4

Nadat de man van Zivar Parvin (37) overleed, vroeg haar zwager haar ten huwelijk. Ze zei 'nee'. Kort daarop, in de nacht van 9 juli 2011, overgoot hij haar en haar dochter Yasra met zuur. Haar dochter overleed achttien dagen later in het ziekenhuis aan haar verwondingen. (De foto in haar hand is een portret van haar van voor de zoutzuuraanval.)

H7

Somayeh Mehri (29) besloot te scheiden van haar man. In juni 2011 gooide hij, als reactie daarop, zuur, in het gezicht van Somayeh en haar dochter Raana. Na verschillende operaties en vier jaar lijden overleed Somayeh in 2015. Haar dochter Raana koestert deze foto van hun beiden.

N2

Mahnaz Kazemi (39) werd jarenlang mishandeld door haar man. Toen ze in 2007 besloot van hem te willen scheiden en hij daar lucht van kreeg, overgoot hij haar met zuur.

K9

De zwager van Raana Por Amrai (38) dacht dat zij zijn vrouw had aangezet om van hem te scheiden. Om haar te straffen gooide hij zoutzuur in haar gezicht. Haar dochter van acht, die ook in de buurt was, raakte ernstig gewond aan haar nek, schouders, armen en rug.