Spring naar de content

Kijktip: het verhaal van Heleen Mees in telefilm Hope

Op 1 juli 2013 werd Heleen Mees gearresteerd in New York. De econome en publiciste werd verdacht van het stalken van Willem Buiter, met wie zij een affaire had. Het verhaal werd gretig opgepikt door de (Nederlandse) media, daar Mees zich altijd had geafficheerd als feministe. Het leek wel een film.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Die film is nu gemaakt. Telefilm Hope, van regisseur Erik de Bruyn (Wilde Mossels, J. Kessels) volgt het verhaal van een econome die naar New York verhuist om daar ten strijde te trekken tegen de ‘verrotte bankwereld’. In dat proces ontmoet ze een topbankier die haar steunt en met wie zij in bed belandt.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De econome heet nu niet Heleen Mees, maar Hannah Binnekamp – die haar naam verandert in Hope, vandaar de filmtitel – (gespeeld door Monic Hendrickx) en Willem Buiter is omgedoopt tot topbankier Ben Elzen (Vlaming Gene Berevoets).

De film is geen directe kopie van het verhaal van Mees, die ook niet meewerkte. “Ik heb haar een brief geschreven om te vragen of ze mee wilde werken, maar dat kon niet omdat ze midden in de rechtszaak zat (-) Toen zijn we gaan verzinnen, bij alles wat al bekend was,” vertelde Hendrickx bij Pauw.

Hoewel er dus een zekere discrepantie zal zijn tussen wat er werkelijk tussen Mees en Buiter is gebeurd en wat er in Hope tussen Binnekamp en Buiter gebeurt, doet dat niets af aan de spanning en de kracht van de film, die u naar het puntje van de stoel brengt.

Hope wordt zondag 24 april (20.25 uur) uitgezonden op NPO 3.