Spring naar de content

Timo Letschert: hier ben ik en die bal is zo van mij

Die handen aan dat broekje: die deden het ‘m. Nog nooit zoiets gezien. Uit boosheid en frustratie de pijpen van je voetbalbroekje optrekken, omdat die handen anders iets verschrikkelijks zouden doen met de scheidsrechter die zomaar een strafschop heeft gegeven aan de tegenstander. Timo Letschert begaf zich daarmee in de poëtische stratosfeer van de lichaamstaal. En dat terwijl Ajax - FC Utrecht al gespeeld was toen Letschert de scheids in voorovergebogen toestand nog enkele wijsheden van de straat inwreef. Met die opgetrokken pijpen, dus. Mooi om te zien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Auke Kok

Letschert vond de lichaamstaal opnieuw uit. Dan ben je geen kleine jongen. Met zijn 188 centimeter is de centrumverdediger van FC Utrecht groot en hij is breed en agressief. Om niet te zeggen explosief. En na de bekerfinale weten we weer iets beter of de 22-jarige ook echt goed is. Dit seizoen begon het er wel op te lijken. Robuust zonder bal en kalm en vlot met bal: precies wat onze — we houden het genuanceerd — niet zo robuuste voetbalcultuur nodig heeft.

Hij heeft uitstraling. Vraag me niet wat het is, maar hij heeft het. In de Arena had-ie het meer dan zijn twee collega’s aan de overkant, Mike van der Hoorn en Nick Viergever, bij elkaar. Hier ben ik en die bal is zo van mij: dat idee. Dat maakt Letschert de man om op te letten in de bekerfinale tegen Feyenoord. Verdwijnt de technisch beperkte en statische spits Michiel Kramer niet in zijn achterzak, dan waren we te enthousiast. Dan was ook de bondscoach laatst te enthousiast met die voorselectie. Kan gebeuren. Maar laten we het niet hopen. Laat Letschert doorpakken. Eerst weggestuurd uit de C1 van Ajax wegens fysieke kwetsbaarheid en nu een monument van lichamelijkheid bij FC Utrecht; eerst een aardige middenvelder van FC Groningen en nu als centrumback tegenstanders bang maken: sommige boeken schrijven zichzelf.

Alle ogen dus naar Timo Letschert. Kijken of de blonde reus ook in de Kuip aanvallers van de bal afduwt met een blik of-ie het vuilnis buitenzet. De blik die zijn medespelers en fans geruststelt. Even het misverstand uit de weg ruimen dat Nederlanders niet kunnen verdedigen. Alsof wij geen Rinus Israel, Ruud Krol en Jaap Stam hebben gehad. Mannen voor wie voetballen een soort kooivechten was: de hobby van Letschert. Net zo flink, en zo te zien iets slimmer, dan Jeffrey Bruma van PSV. Hij moet het laten zien in de finale: Timo Letschert, de correctie die ons voetbal nodig heeft.

Onderwerpen