Spring naar de content

Erdogan, de ‘Nederturken’, en de ijsjes van Ebru Umar

‘Lieve familie, vrienden en collega’s,’ kopt Ebru Umar vandaag boven haar eerste column na haar vrijlating vanuit de Turkse cel. Twee tweets over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan waren de oorzaak van haar arrestatie, afgelopen zaterdag. De tweets zouden namelijk beledigend zijn geweest. Ergdogan beledigen mag niet, ook niet ín Turkije. En dus snoerde Erdogan haar voor één avond de mond – precies dát wat hem buiten Turkije niet lukt. Umar slaat nu terug met een column. Niet naar Erdogan, maar naar de ‘Nederturken’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Umars column in Metro begint met een ‘SORRY’. Een ‘sorry’ voor ‘allemaal’ (lees: familie, vrienden en collega’s), omdat Ebru hen zonder uitzondering af en toe wegdrukt- “en dat jullie tig keer moeten terugbellen om me aan de lijn te krijgen”. Een ‘SORRY’ voor Erdogan blijft uit. Laat staan voor de ‘Nederturken’; zij krijgen via Twitter een ‘FUCK YOU’.

De inhoud van Umars column in vogelvlucht. “De status: ik ben opgepakt in Turkije, ik mag het land niet uit en volgens mijn advocaat wordt er een zaak tegen mij voorbereid met als onderwerp belediging van het staatshoofd. Ik heb zeven dagen om het uitreisverbod op te heffen. Daar wordt aan gewerkt maar laten we eerlijk zijn: dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Nog voordat die zeven dagen voorbij zijn, zal ik weer opgepakt worden, deze keer met een andere oorzaak.”

GEFELICITEERD
Daarna volgt nog eens Umars waardering voor de familie, vrienden en collega’s die zich voor haar inzetten. Maar dan, tot slot, een duidelijke sneer. Een sneer naar “de nageboorte van een mislukte gastarbeidersgeneratie”, zoals Umar de Nederlandse Turken betitelt waarop ze doelt.

Vanuit haar vakantiehuis in Kusadasi schrijft ze onder meer: “GEFELICITEERD met jullie totaal mislukte Nederlanderschap. GEFELICITEERD met jullie loyaliteit aan een stel berggeiten uit Turkije, geitenneukers zo je wilt, die jullie volgen zodra ze oproepen tot NSB-gedrag. Enig idee wat een NSB’er was? O wacht nee, die lessen over de Tweede Wereldoorlog zijn geschrapt he? Ja, dank voor het weg met ons.”

En dat was het nog altijd niet. “Ik feliciteer jullie Nederturken met je NSB-gedrag. Jullie zijn de reden dat ik vastzit in Turkije. Jullie zijn de reden waarom mijn huis in Amsterdam nu verzegeld is. Jullie zijn de reden waarom ik dagelijks Mark Rutte, Lodewijk Asscher en Bert Koenders aan de lijn heb. Jullie zijn de reden waarom alle hoofdredacteuren voor wie ik werk overuren draaien om mij naar Nederland te krijgen. Zij werken, zodat jullie Nederland kunnen beroven van alle vrijheden waar ook jullie ouders een leven aan gewijd hebben.

GEFELICITEERD.”

‘Umar is Armeens’
En dat maakt Nederlandse Turken – ofwel ‘Nederturken’, hoe Umar wil – boos. Volgens hen wil Umar ‘aandacht’, zou Umar ‘een Armeen‘ zijn, en ‘een stuk vuil dat nooit meer Turkije in mag’.

Een dag na haar arrestatie werd in haar huis in Amsterdam een laptop weggeroofd, en in haar trappenhuis werd op de muur het woord ‘hoer’ gekalkt. Een van de redenen waarom Umar ‘Nederturken’ feliciteert met hun NSB-gedrag. “Pure intimidatie en provocatie”, liet ze weten.

Vier dagen na haar aanhouding is het verhaal “‘Ebru Umar, Erdogan, en de ‘Nederturken'” nog altijd niet ten einde. Wat Ebru Umar tijdens haar huisarrest in Kusadasi doet? IJsjes eten. Dat u, Erdogan en de ‘Nederturken’ het weten.

Onderwerpen