De nieuwe Lil Kim is blank; ‘zwart verkoopt niet’

Sebas Bouquet 27 apr 2016 Leven

Alvorens u woedend wordt op de scribent van dit artikel: ‘zwart verkoop niet’ zijn niet mijn woorden. Het is de Curaçaose actrice Jasmine Sendar die anderhalf jaar geleden in de Volkskrant vertelde dat ze ooit is geweigerd voor de cover van de Veronica Gids vanwege haar huidskleur. Vanuit de Veronica Gids kreeg zij te horen dat ‘zwart niet verkoopt’. Het zou zomaar eens de reden kunnen zijn waarom de voorheen donkere rapper Lil Kim plots blank is.

Nee, niet omdat de Veronica Gids lonkt, maar vanwege het schoonheidsideaal dat met name in Afrika, Arabische landen en Azië geldt. Een lichtere huidskleur, sluik haar en een spitse neus worden aldaar gezien als het schoonheidsideaal voor vrouwen. Het bleken van een donkere huidskleur is een overal aanwezig- en tevens een overal omstreden gebruik. Schoonheidsstandaarden die het resultaat zijn van eeuwen racisme, vinden tegenstanders.

Het omstreden bleken van een donkere huidskleur, u denkt mogelijk al snel aan Michael Jackson. The King of Pop, die zelf altijd heeft beweerd dat zijn blanke huid een gevolg was van een ziekte waaraan hij leed. Een ideologische strijd die vermoedelijk eeuwig controverse zal wekken. Wat dat betreft is het niet vreemd dat Jackson die strijd simpelweg nooit is aangegaan door te blijven ontkennen. Een (ideologische) strijd die anno 2016 überhaupt niet gevoerd zou mogen worden. Maar dat terzijde.

Hagelwit
Rapper Lil Kim is hagelwit. En dat is toch gek voor een mevrouw die geboren is als de donkere Kimberly Denise Jones. Jones is geboren in New York, halverwege de jaren zeventig. Lil Kim staat ook bekend als ‘Queen B’, ofwel Queen Bitch (of Queen of all the Bitches, weet u dat ook weer). Die naam verklaart het een en ander. Queen B wekt namelijk vaker controverse. Met haar songteksten, bijvoorbeeld, maar ook met haar voortdurende uiterlijke transformaties.

Over uiterlijk sleutelen mag eenieder uiteraard zelf beslissen. Een ooglidcorrectie, een neusoperatie of her en der wat botox lijkt tegenwoordig voor niemand meer vreemd. Maar Lil Kim blijkt nu te hebben gesleuteld aan iets wat veel gevoeliger ligt dan de doorsnee schoonheidsingreep. Een omstreden ingreep die dezelfde controverse veroorzaakt als de huidskleur van Michael Jackson deed. De vergelijkingen blijven op social media dan ook niet uit.

De werkelijke reden achter de huidtransformatie zal ook Lil Kim misschien wel nooit opbiechten. Of het nu om een ziekte gaat, of omdat ‘zwart niet verkoopt’, een meer omstreden en ingrijpende ingreep dan deze had Kimberly Denise Jones niet kunnen doen. Dat concluderen ook haar fans. Naast de waarneming dat ze op een 22-jarig meisje lijkt, maken zij zich zorgen om haar. En een meelijwekkend meisje moet toch wel het minste zijn dat Lil Kim voor ogen had.

Reageer op artikel:
De nieuwe Lil Kim is blank; ‘zwart verkoopt niet’
Sluiten