Spring naar de content

Ellen Hoog: ‘Mijn dagdromen gaan over de Olympische Spelen’

Ellen Hoog (Bloemendaal, 1986) is hockeyster. Sinds 2004 speelt ze in het Nederlands elftal, waarmee ze zich momenteel voorbereidt op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro deze zomer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

Wat is uw huidige gemoedstoestand?
Vol zelfvertrouwen en gezonde spanning, maar tegelijkertijd kwetsbaar.

Wie zijn uw helden?
Als Nederlands team hebben we vaak met militairen gewerkt. Ik heb ontzettend veel bewondering voor hen. Wij verliezen iemand tijdelijk aan een blessure, terwijl zij echt een maat kwijtraken.

Aan wie ergert u zich?
Aan mensen die altijd van het negatieve uitgaan. Ik heb dan de neiging om juist extreem positief te gaan doen, wat voor hen ook weer irritant is.

Lijkt u op uw vader?
We konden met zijn tweeën heerlijk lachen terwijl de rest geen idee had waar het over ging. En hij was ook heel sportief en fanatiek. Het maakte hem niet uit dat ik zijn dochter was als we een spelletje deden, hij wilde gewoon winnen.

Wat zijn uw dagdromen?
De Olympische Spelen. Alles wat ik doe staat op dit moment in het teken van Rio. Maar ik denk ook vaak terug aan hoe mooi de toernooien in Londen en Peking waren.

Wat is uw grootste angst?
Het verliezen van dierbaren. Ik heb de pijn al gevoeld toen mijn vader elf jaar geleden overleed, dus ik kan daar echt wakker van liggen. Als mijn vriend zijn telefoon niet opneemt, word ik soms helemaal panisch.

Bidt u weleens?
Toen ik in Londen tijdens de halve finale tegen Nieuw-Zeeland twee minuten op de bank terechtkwam, heb ik mijn handen in elkaar gevouwen en gebeden tot wie er maar luisterde. Terug in het veld scoorde ik de winnende shoot-out, waardoor we naar de finale gingen. Even dacht ik: zou het? Maar uiteindelijk heb ik mezelf ook wel wat credits kunnen geven.

Wanneer was u het gelukkigst?
Twee jaar geleden, toen we net wereldkampioen waren geworden, ben ik anderhalve maand met mijn vriend in een camper door Amerika getrokken. Normaal moet ik zelfs van een weekje vakantie fit terugkomen, maar nu was het eerstvolgende toernooi pas vier maanden later. Ik voelde me zo vrij. Voor het eerst kon ik mijn sportregime even loslaten en me helemaal laten gaan.

Heeft u weleens een mystieke ervaring gehad?
Vlak na het overlijden van mijn vader zat ik alleen in mijn kamer, ontroostbaar, en op dat moment vielen alle lampen tien seconden uit. Toen voelde ik dat hij er was. Ik wilde erin geloven. Maar ik ben wat dat betreft vrij nuchter, ook omdat zoiets erna nooit meer is gebeurd.

Bent u aantrekkelijk?
Als ik lekker in mijn vel zit, kan ik denk ik wel aantrekkelijk zijn. Schoonheid komt van binnenuit.

Waar schaamt u zich voor?
Een mental coach heeft ooit tegen me gezegd dat schaamte de negatiefste emotie is die je kunt hebben, dus ik probeer me er altijd overheen te zetten.

Bent u monogaam?
Ja. En ik geloof ook in monogamie, dat hoor je niet meer zo vaak.

Wat is uw grootste ondeugd?
Het is tegelijkertijd ook mijn grootste kracht: mijn fanatisme, tot valsspelen aan toe. Mijn vriend wil daarom ook geen spelletjes meer met me doen. Op vakantie won hij een keer met tafeltennis, toen heb ik hem een uur genegeerd.

Welke eigenschap waardeert u in een man?
Humor.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?
Spontaniteit, openheid en eerlijkheid.

Wie is uw grootste liefde?
Kelvin. Volgend jaar ga ik met hem trouwen.

Van wie houdt u het meest?
Van mijn moeder, mijn broers en Kelvin.

Gelooft u in God?
Nee. Ik heb vroeger weleens besloten dat ik in God geloofde, maar als er dan drie dagen niks gebeurde geloofde ik al niet meer. Ik kan me ook niet voorstellen dat God bestaat met al dat onrecht in de wereld, maar ik sta er wel voor open dat er misschien iets meer is.

Welk leed heeft u anderen berokkend?
Ik heb per ongeluk iemand vijftien hechtingen in haar hoofd geslagen. Toen zij onverwacht van achter kwam, haalde ik net op mijn allerhardst uit. De wedstrijd erna stond ze met zo’n tulband te hockeyen, dat was wel stoer.

Waaraan bent u het meest gehecht?
Aan mijn kleine gezellige huisje in Amsterdam. Ik ben veel in het buitenland en kijk daar ook altijd naar uit, maar ik ben echt een huismus.

Wie hoopt u nooit meer terug te zien?
De kaakchirurg die mijn verstandskiezen heeft getrokken.

Hoe is ongeluk te vermijden?
Door gas te blijven geven en niet te lang stil te staan bij het negatieve.

Wat is uw devies?
Van Ralph Waldo Emerson: It is a happy talent to know how to play./