Spring naar de content

Waarom zorgen moeders en ‘babysitten’ vaders?

Wellicht kent u ze: de reclamescenario’s waarin de vader een dagje op het kroost moet passen. Gegarandeerd dat het dan helemaal in het honderd loopt, de kids kleuren elkaar met viltstift onder. Maar dan is daar Ariël (of Witte Reus) en de dag is weer gered, ondanks incapabele pa. Uiteraard allemaal net op tijd voor de thuiskomst van moeder de vrouw.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

En wanneer een werkende vader dan een dag per week vrij heeft om voor zijn kinderen te zorgen, wordt er bij de waterkoeler dikwijls een gekscherend ‘moet je weer babysitten?’ tegenaan gegooid. Dit is alleszins een denigrerende opmerking, die een moeder zelden tot nooit te verstouwen krijgt. En dat ongenoegen zit hoog bij veel vaders, die deze week op Reddit massaal hun frustratie uitten.

En gelijk hebben ze. Babysitten is wat je vijftienjarige neefje of nichtje doet. Met een zak chips, een fles cola en Netflix op de bank. Uiteraard geen onvertogen woord over deze puberale redders-in-nood, maar een moderne vader zorgt voor zijn kinderen, en doet daarbij zeker niet onder voor een vrouw. Moge dat even heel duidelijk zijn.

Het begon allemaal met een foto, geplaatst door een ontevreden vader op Reddit. Op het t-shirt staan de duidelijke woorden: Dad’s don’t babysit, it’s called parenting. Daarna kwam een interessante discussie op gang, die inmiddels al meer dan 3000 bijdragen heeft. Dezelfde frustratie blijkt gedeeld te worden door legio zorgende vaders, die hun verhaal doen, uiteenlopend van redelijk onschuldige opmerkingen als ‘Ik kan wel zien wie de baby vandaag heeft aangekleed’ tot de vervelende ervaring van een alleenstaande vader die bij het organiseren van een slaapfeestje voor zijn dochter de ongemakkelijke vraag krijgt: ‘is de moeder ook aanwezig?’.

Hoewel dit soort opmerkingen ook vaak redelijk onbewust gemaakt worden, maakt het veel los. Het idee dat de vader op ook maar een enkel gebied minder capabel zou zijn in de zorg voor de kinderen stamt uit een tijd waarin de vader voor de kost zorgde en de moeder voor de kinderen. Hopeloos ouderwets dus. Anno 2016 zijn er zorgende vaders en werkende moeders. Hoog tijd dus dat daar in het dagelijkse leven wat meer rekening mee gehouden wordt.