Spring naar de content

The White Room: oudste restaurant van Amsterdam renewed

Op zaterdag 30 april opent The White Room, het nieuwe en lang aangekondigde signature-restaurant van drie Michelinsterrenchef Jacob Jan Boerma in NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky, zijn deuren voor het publiek. Uw schrijvende kok mocht alvast komen proeven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tom Kellerhuis

We mogen The White Room, die gevestigd is in de geheel gerenoveerde en voormalige Witte Zaal van ‘Kras’ - die al sinds 1885 dienst deed als hotelrestaurant en daarmee het oudste restaurant van Amsterdam mag heten - beslist als een nieuwe gastronomische aanwinst van de hoofdstad verwelkomen. Volgens Boerma moeten we het met niks anders in de stad vergelijken, maar wat wel meteen duidelijk wordt is dat hij hier zijn visite-kaartje heeft willen afgegeven voor zijn eigen restaurant De Leest*** in Vaassen, dat alweer drie jaar geleden bekroond werd met een derde Michelinster.

We herkennen in het menu Boerma’s voorliefde voor frisse tonen, zuren en specerijen die van hem een gelauwerde chef hebben gemaakt. En terwijl dat inmiddels bekende handschrift van de chef boven alle gerechten zweeft, is de dagelijkse keukenleiding hier in handen van de 31 lentes jonge Arturo Dalhuisen, tot voor kort Boerma’s rechterhand en souschef bij De Leest. De ambitie spat dan ook van de gerechten en de tafels af, en we mogen met aan waarheid grenzende zekerheid stellen dat dit nieuwe restaurant nu al fors in de race is voor tenminste één Michelinster, komend najaar.

En dat terwijl de comfortabele prijzen, zeker tijdens de lunch (€32,50 voor twee gangen en €37,50 voor drie gangen, voorafgegaan door een flink aantal amuses), zwaar concurreren met vergelijkbare restaurants in het beste fine dinning-segment. Voor het diner liggen de prijzen overigens een stukje hoger (€65,- voor vier gangen, €85,- voor vijf gangen, € 105,- voor zes gangen) en voor à la carte ( voorgerechten €25,-, hoofdgerechten €45,-, desserts €17,-) ook.


The White Room is te bereiken via de hotellobby maar heeft ook een sjieke eigen ingang met valet parking in de Warmoesstraat, waarbij één druk op de bel voldoende is om je te laten verwelkomen door de maître, die je naar een van de fraaie met linnen gedekte tafels zal doen begeleiden. Die hal biedt zowel werkelijk als visueel eerst uitzicht op de fraaie en geheel nieuwe keuken, die overigens pas een week geleden werd geïnstalleerd. Het restaurant – geheel in de traditie in wit en goud gesierd, waarbij de oorspronkelijke en authentieke wandpanelen met hun weelderige schilderingen en ornamenten in tact zijn gebleven, en nu een tweede leven hebben gekregen in combinatie met de nieuwe strakke en frisse meubelen en zuivere haast grafische elementen – biedt plaats aan zestig couverts.

Het is een prachtige ruimte geworden, informeel en toch intiem, en het enige nadeeltje – als we al van een nadeel willen spreken – is dat de gordijnen aan de raamzijde, die uitkijkt op diezelfde smalle Warmoesstraat, gesloten zijn, waardoor er nauwelijks daglicht doordringt in het restaurant. Maar geloof me: u zult dit kleine bezwaar bij het uitserveren van de eerste amuses reeds straal zijn vergeten.

Ambiance: 8 Bediening: 8 Eten: 9 Drinken: 8

kellerhuisboerma
Schrijvende kok Tom Kellerhuis en kokende (chef)kok Jacob Jan Boerma

Foto's: The White Room (header) en Tom Kellerhuis