Spring naar de content

Witte sterren, boze fans en de grootste voetbalklucht van het jaar

White Star Brussels heeft de titel in de Belgische Tweede Klasse binnen. Dat heeft de club zonder stadion, fans en licentie gedaan na een week waarin de plotwendingen elkaar snel opvolgden en er zelfs bezoek uit Nederland voor de deur stond. Een overzicht van de voorlopige kampioensweek en de grootste klucht uit het Belgische voetbal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Maandag 25 april
Het is de dag na de afgang van Royal Antwerp FC in een buitenwijk van Brussel. Tegen het al veilige – er blijven volgend seizoen maar acht Tweedeklassers over –  Royal Union St. Gilloise verliest de lijstaanvoerder met 2-1. Oorzaak voor de nederlaag zijn twee blunders van doelman Niçaise Kudimbana. Omdat concurrenten Eupen en White Star Brussel wel hun voorlaatste competitiewedstrijd weten te winnen, is de spanning volledig terug. Iedereen verwacht een zinderende apotheose, want zaterdag staat Antwerp-Eupen op het programma met White Star op het vinkentouw.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Stand:
1. Eupen – 61 punten
2. Antwerp – 61 punten
3. White Star – 60 punten

Dinsdag 26 april
Hoe anders is de situatie een dag later. De Geschillencommissie van de Belgische voetbalbond KBVB doet ineens uitspraak in een arbitragezaak uit oktober, die is gebouwd rond het onreglementair meespelen van Seraing-speler Jeffrey Rentmeister tegen onder meer White Star. De voetbalbond had Rentmeister eerst wel speelgerechtigd verklaard, waardoor hij meespeelde tegen White Star. Maar ze trok die goedkeuring op last van de FIFA weer in. De KBVB kent White Star een reglementaire overwinning van 5-0 toe in het gelijkgespeelde duel met Seraing. Daardoor klimt de nummer drie over de gedoodverfde titelkandidaten heen. Het treffen tussen Antwerp en Eupen op de Bosuil is plots gedegradeerd tot een normale wedstrijd.

Stand:
1. White Star – 63 punten
2. Eupen – 61 punten
3. Antwerp – 61 punten

Woensdag 27 april
Op onze Nederlandse Koningsdag is het ambras in Tweede Klas zoals onze Zuiderburen dat zo mooi kunnen verwoorden. De besturen van Eupen en Antwerp zijn met stomheid geslagen. Vooral bij Eupen – de koploper – zijn ze witheet. “We tekenen meteen verzet aan bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS),” laat een woordvoerder van het bestuur weten aan Het Laatste Nieuws. Al snel na het aangetekende beroep verschijnen de eerste breuken in de uitspraak. De Antwerpse advocaat Jorgen van Laar kijkt het rapport in en komt bij Antwerpen TV met opvallende bevindingen. Op het bondskantoor ligt jurisprudentie hoe met zo’n zaak om te gaan.

In 2013 stelt Woluwe (de voorganger van White Star Brussel) een niet-speelgerechtigde speler op tegen Oudenaarde. “Toen besliste het BAS dat er punten mogen worden afgetrokken bij een club die in de fout gaat, maar dat er dan geen extra punten worden toegekend aan de andere club,” stelt Van Laar. De bond gaat dus tegen haar eigen uitspraken in. In het Eupen-  en Antwerpkamp is er weer hoop.

Donderdag 28 april
Er staat ineens een Nederlandse tv-ploeg van de NOS voor het stadion in het Brusselse Molenbeek. De NOS heeft razende reporter Joep Schreuder naar de verrassing van de Tweede Klasse gestuurd. Daar treft de Nederlandse journalist een op z’n zachtst gezegd een aparte club aan. Bij thuiswedstrijden trekt de ploeg amper duizend toeschouwers. White Star Brussels ontstaat in 2013 wanneer voorganger White Star Woluwe failliet dreigt te gaan. De nieuwe eigenaren uit Dubai stellen John Biko, de voormalige zaakwaarnemer van Franck Ribéry, aan als voorzitter, technisch directeur en trainer. Wanneer Schreuder hem vraagt naar wie de baas is bij White Star wordt het snel heel ongemakkelijk. Het levert wel een prachtig portret op van de lelijke zijde van het moderne voetbal.

Vrijdag 29 april
Plots verandert alles. Het door Eupen aangetekende beroep wordt toegekend. Deels, want we blijven in België. Het BAS besluit dat het nu pas na de laatste speelronde uitspraak doet over de zaak-Rentmeister. White Star verliest de twee toegekende punten en zakt daarmee terug naar de derde plek. Het moet nu haar laatste wedstrijd tegen Patro Eisden winnen en hopen dat Antwerp en Eupen gelijk spelen. Oh, en dan moet het op maandag 2 mei een nieuwe proflicentie voor volgend seizoen krijgen, want die is nog niet binnen.

Stand:
1. Eupen – 61 punten
2. Antwerp – 61 punten
3. White Star – 60 punten

Zaterdag 30 april
Om iets voor tienen in het Bosuilstadion van Antwerp loopt het ongelofelijk uit de hand. Antwerp-Eupen is even daarvoor op 0-0 geëindigd. Beide ploegen staan onder hoogspanning en krijgen niets klaargespeeld. En ze zijn ook de grootste verliezers, want waar twee honden vechten om èèn been… Jawel, White Star heeft gewonnen en daarmee is een club zonder fans, vast stadion en licentie gepromoveerd naar de Eerste Klasse. Op de Bosuil kunnen de fanatieke fans het niet kanaliseren. Ze bestormen het veld op weg naar een robbertje vechten met hun tegenpolen uit Eupen. Die teleurgestelde Walen willen ook wel na de teleurstelling der teleurstellingen. Want ze zijn allebei veroordeeld tot weer een jaar in Tweede Klasse.

Stand:
1. White Star – 63 punten
2. Eupen – 62 punten
3. Antwerp – 62 punten

De Vlaamse tv-maker Tom Waes beschreef de situatie in zijn column in De Morgen als volgt: “22 spelers vechtend op het veld. De twaalfde man roepend vanop de tribunes. En de dertiende man in het bondsgebouw. Op zoek naar de juiste papieren.” Die zijn in het geval van White Star nog niet gevonden. Dus het kan nog altijd zo zijn dat niet zij maar nummer twee Eupen promoveert. Het is een chaos die we ons in Nederland gelukkig niet kunnen voorstellen. Welkom in België.