Spring naar de content

Zo wit zijn Hollywoodfilms

Ook dit jaar deden de nominaties voor de Oscars de nodige stof opwaaien. Dat de leden van de Academy overwegend witte mannen op leeftijd zijn, zou blijken uit hun stemgedrag. Donkere acteurs en regisseurs deden het filmfeestje in de ban. Hollywood is volgens hen een blanke enclave.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Hoe wit de filmwijk in Los Angeles echt is – of in ieder geval de films die er vandaan komen – kunt u zelf testen, met dank aan cntrst.exposed. De website toont van iedere film hoe groot het percentage blanke acteurs in de hoofdrollen is.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Wie de acht Oscarnominaties voor Beste Film van het afgelopen jaar nagaat, begrijpt direct waarom de Academy in ieder geval de schijn tegen heeft. Bij de helft van de films – waaronder winnaar Spotlight – is honderd procent van de hoofdrolspelers wit. Ook de andere films scoren niet hoog op rassendiversiteit; The Martian heeft met 75 procent de minste blanke acteurs in de main cast. Dat komt nog eens bovenop het ontbreken van nominaties voor gekleurde acteurs of actrices tijdens de uitreiking afgelopen februari.

Overzicht nominaties Beste Film
Spotlight (100%)
The Revenant (100%)
Brooklyn (100%)
Room (100%)
Bridge of Spies (98%)
The Big Short (88%)
Mad Max: Fury Road (87%)
The Martian (75%)

Het kost nog de nodige moeite om een recente, grote film te vinden waarin de blanke acteurs in de minderheid zijn. Bij Straigt Outta Compton, over hiphopcollectief NWA, is dat (gelukkig) wel zo: 44 om 56 procent. Maar die alom geprezen film werd, toeval of niet, genegeerd door de Academy.