Spring naar de content

Expo: Guy Vording verwerkt catastrofale rampen tot kunst

HP/De Tijd Expo geeft kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Guy Vording uit Amsterdam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Guy Vording (Almelo, 1985) studeerde in 2013 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, richting Fine Art. Sindsdien is zijn werk geëxposeerd in binnen- en buitenland, zoals het Pessoa Museum in Lissabon, EYE Amsterdam en momenteel tijdens het Tekenkabinet/Drawing Front in Nieuw Dakota Amsterdam.

“Vergeten nieuwsartikelen vormen de basis voor mijn tekeningen en collages. Uit de stapels oude kranten, tijdschriften en boeken zoek ik heel selectief naar mijn thema’s die vrijwel altijd te maken hebben met gebeurtenissen waarbij de controle verloren gaat. Rampen zijn een typisch voorbeeld hiervan. Zo is onder andere de serie collages ‘Everything is perfectly fine’ ontstaan. Het samenvoegen van oude nieuwsfoto’s uit verschillende periodes vormen een nieuw, maar ontastbaar tafereel. Het gevonden beeld hoeft niet letterlijk dat moment van paniek te tonen, integendeel, ik vind het interessant om het onderwerp van controleverlies er zelf langzaam in te brengen. Door te zoeken, schuiven, snijden, knippen en samenvoegen geef ik dat onheil een eigen vorm. De toeschouwer moet het gevoel hebben net te vroeg of net te laat te zijn binnengestapt.”

“In zowel mijn tekeningen als collages gaat het erom dat de nieuwe beelden iets dragen dat groter is dan de mens, de mens zelf mag nooit de hoofdrol krijgen in mijn werk. Op z’n minst mag hij een toeschouwer zijn waarbij de macht buiten hem valt: catastrofale vliegtuigrampen, aardbevingen, maar ook mythes die heersen over wat er zou kunnen gebeuren wanneer een nieuw jaar nadert. De gebeurtenissen worden in mijn werken losgesneden en ontleed. In tegenstelling tot de onderwerpen probeer ik in mijn werk volledig de controle te houden en laat ik weinig aan het toeval over.”

Meer werk van Guy Vording vindt u hier.

A few hours before next year - 2015
A few hours before next year – 2015
A few hours after last year - 2015
A few hours after last year – 2015
Everything is perfectly fine # 4 – 2015
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Everything is perfectly fine # 6 – 2015
Black pages_Guests showed up in black - 2014
Black pages: guests showed up in black – 2014
Nobody wants to hear the truth at Christmas - 2015
Nobody wants to hear the truth at Christmas – 2015
The flight of a one-winged cockatoo - 2015 - 150 x 270 cm
The flight of a one-winged cockatoo – 2015 – 150 x 270 cm
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
The flight of a one-winged cockatoo (detail) – 2015
Wait for the dust to settle - 2015 - 220 x 150
Wait for the dust to settle – 2015
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Wait for the dust to settle (detail) – 2015