Spring naar de content

Landskampioen wordt, eh… FC Ajaps

Wie van de twee ook met de schaal mag zwaaien: tot mijn verbeelding zal de titelhouder niet echt spreken. Daarvoor ontbrak het zowel Ajax als PSV dit seizoen te veel aan vastberadenheid (vooral in Eindhoven) en mooi spel (Amsterdam). Een combinatie van die twee zou nog wat wezen. Een denkbeeldig FC Ajaps zou mijn hart kunnen stelen: ik zou me niet hoeven te storen aan het gestuntel van Santiago Arias, aan het geacteerde machismo van Nemanja Gudelj of het hersenloze gedraaf van Luciano Narsingh.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Auke Kok

Het basisteam van FC Ajaps? Op doel toch maar Jasper Cillessen. Hoewel Jeroen Zoet dit seizoen enorm aan uitstraling heeft gewonnen en hem komend jaar wel eens voorbij zou kunnen streven met zijn forsere postuur en sublieme uitkomen. Maar uiteindelijk liet de Gemaskerde uit Groesbeek toch de minste ballen door.

Rechtsachter de terriër Kenny Tete. Maakte na zijn debuut in 2015 een bliksemcarrière door. Tot aan blessure een monument van jeugdig elan en wilskracht. Daarnaast bluft en buffelt Jeffrey Bruma zoals het een centrale verdediger betaamt. Dat doet hij samen met Hector Moreno. Soms speelt ‘El Tractor’ te hard, maar in de regel is de Mexicaan prettig onverzettelijk. Linksback Jetro Willems: avontuurlijk en gezegend met een mooie trap, al voelt hij de adem van Mitchell Dijks in de nek.

Rechts op het middenveld wordt Davy Klaassen in dit uitgebalanceerde team weer de speelse aanvaller die we kenden van de vorige jaargangen. Dat wordt Klaassen doordat de leiding in handen komt van een oudere en snellere middenvelder uit Mexico. Want uiteraard staat de heerlijke spelverdeler Andres Guardado centraal. Samen met FC Twente’s Hakim Ziyech de beste en meest aansprekende voetballer van de eredivisie. Beiden paren spelinzicht aan een verrukkelijk linkervoetje. Het middenveld wordt gecompleteerd door Davy Pröpper, het type diepgaande middenvelder dat Ajax vaak mist. Creatief en schotvaardig, fabrikant van slimme goals.

De laatste tijd maakt Anwar El Ghazi weinig klaar, maar de periode daarvoor was dat wel anders. Was smaak- en doelpuntenmaker in menige wedstrijd en daarom rechtsbuiten van FC Ajaps. Krijgt, als-ie blijft, volgend jaar concurrentie van de tiener Vaclav Cerny en de aanstekelijk sluwe Gastón Pereiro.

Spits: Luuk de Jong. De echte aanvalsleider die, de zich overigens prima ontwikkelende, Arek Milik nog niet is. Gaf op de Europese velden het goede voorbeeld, waar PSV natuurlijk in zijn geheel van zich afbeet op een manier waar Ajax een voorbeeld aan kan nemen. Linksbuiten is de fijne dribbelaar Amin Younes. Klein, snel en steeds doelgerichter.

Tot hoofdtrainer van FC Ajaps benoemen we Phillip Cocu. Zoekt het avontuur nadrukkelijker dan Frank de Boer en liet zijn team in Champions League toch, vooral tegen Atletico Madrid, verantwoord-realistisch voetballen.

Hup Ajaps!

Onderwerpen