Spring naar de content

PSV kampioen na krankzinnige apotheose (en andere ontknopingen)

PSV is zondag voor het tweede jaar op rij gekroond tot kampioen van de eredivisie. De Eindhovenaren profiteerden van een onverwachte misstap van Ajax bij De Graafschap (1-1). Een overzicht van alle beslissingen op de spannende laatste speeldag van de nationale competitie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

De kampioen
Of we weer zo een krankzinnig slot konden verwachten als in 2007 – toen een goal van Phillip Cocu de competitie besliste – dat was de grote vraag. Maar eigenlijk ook weer niet, want afgezien van mensen uit Eindhoven en Doetinchem hield niemand rekening met een misstap van Ajax tegen De Graafschap, zoals dat AZ negen jaar geleden was overkomen op bezoek bij Excelsior. Nadat Amin Younes in de eerste helft de 0-1 aantekende, werden de eerste flessen champagne langs de Amsterdamse grachten al ontkurkt.

Er werd echter gerekend buiten Bryan Smeets, en buiten de lamlendigheid van de eigen ploeg. Na de gelijkmaker van Smeets speelde Ajax in De Vijverberg niets meer klaar. Het liep zelfs bijna tegen een nederlaag aan. Ondertussen had PSV in Zwolle gedaan wat er van hen verwacht werd, door met 1-3 – twee goals van Luuk de Jong, een van Jürgen Locadia – te winnen van PEC. Zodoende maakte Cocu opnieuw een zinderend slot van de competitie mee, en weer viel het dubbeltje zijn kant op.

PSV eindigt de competitie met 84 punten, twee meer dan Ajax. De Eindhovenaren scoorden 88 keer en kregen 32 doelpunten tegen.

Europees
Omdat Feyenoord zowel de beker won als eindigde op de derde plaats, legde ook de nummer vier van de competitie beslag op een ticket voor Europees voetbal. In Utrecht vochten de plaatselijke FC en AZ in een rechtstreeks duel om die plek. De bezoekers begonnen die wedstrijd met drie punten voorsprong, waardoor zij aan een gelijkspel genoeg hadden in de Galgenwaard. Het werd zelfs een overwinning. Dankzij goals van Ridgeciano Haps, Dabney dos Santos en Vincent Janssen – die zich met 27 doelpunten tot topscorer kroonde – won AZ met 1-3. De ploeg van trainer John van den Brom plaatste zich daarmee voor het tweede jaar op rij rechtstreeks voor de voorrondes van de Europa League.

Play-offs
Het betekende direct ook dat het seizoen voor FC Utrecht nog een staartje krijgt. Zij maken zich op voor de play-offs en worden daarin vergezeld door Heracles Almelo, FC Groningen en PEC Zwolle. Vitesse en NEC konden daar geen verandering meer in brengen. De twee Gelderse ploegen sluiten de competitie net als ADO Den Haag, sc Heerenveen, FC Twente en Roda JC af als grijze muis.

Nacompetitie
Dat SC Cambuur rechtstreeks degradeert en dat De Graafschap veroordeeld is tot de nacompetitie, was vorige week al duidelijk. Het was op de laatste speeldag de vraag wie zich nog veilig zou spelen: Willem II of Excelsior. De Rotterdammers hadden de beste uitgangspositie met een punt voorsprong op de naaste concurrent, en al snel werd duidelijk dat ze die niet meer uit handen zouden geven. Terwijl Willem II een zwaar gevecht leverde op bezoek bij Roda JC, dat ze overigens wel wonnen, zegevierde Excelsior met 2-0 bij SC Cambuur. De Tilburgers gaan de nacompetitie in. De eredivisie weet zich verzekerd van drie Rotterdamse ploegen volgend seizoen.


Uitslagen laatste speelronde

De Graafschap – Ajax 1-1
PEC Zwolle – PSV 1-3
FC Utrecht – AZ 1-3
Feyenoord – NEC 1-0
FC Groningen – Heracles Almelo 2-1
FC Twente – Vitesse 2-2
ADO Den Haag – sc Heerenveen 1-1
Roda JC – Willem II 2-3
SC Cambuur – Excelsior 0-2

Eindstand eredivisie 2015-2016
1. PSV 34-84
2. Ajax 34-81
3. Feyenoord 34-63
4. AZ 34-59
5. FC Utrecht 34-53
6. Heracles Almelo 34-51
7. FC Groningen 34-50
8. PEC Zwolle 34-48
9. Vitesse 34-46
10. NEC 34-46
11. ADO Den Haag 34-43
12. sc Heerenveen 34-42
13. FC Twente 34-40
14. Roda JC 34-34
15. Excelsior 34-30
16. Willem II 34-29
17. De Graafschap 34-23
18. SC Cambuur 34-18

Onderwerpen