Spring naar de content

Stelling: Moederdag is commerciële onzin

Op de tweede zondag in mei vieren we Moederdag, een uit Amerika overgewaaide traditie. Uit onderzoek blijkt dat ruim veertig procent van de Nederlanders Moederdag grote onzin vindt. Ondertussen beleeft de handel in bloemen en kaarten rond die tijd een absoluut hoogtepunt. Door reclamebureaus bedachte flauwekul?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

ileenmontijn

Ja, vindt historica, schrijfster en columnist Ileen Montijn
Is het commerciële onzin?
“Ja, het idee is natuurlijk onzin. Het is net zoiets stoms als Nationale Secretaressedag. Dat zo’n dag nodig is, toont al aan dat het een groep betreft die in laag aanzien staat. Moeders sloven zich het hele jaar uit en één dag in het jaar wordt daar aandacht aan geschonken. Dat is een blijk van armoedigheid. Mensen zouden altijd leuk en aardig tegen elkaar moeten zijn en niet alleen op een speciale dag.”

Geeft u zelf cadeautjes aan uw moeder op deze dag?
“Nooit! Mijn moeder vindt het ook onzin. In mijn familie wordt alleen maar lacherig gedaan over Moederdag.”

U schreef ooit in NRC Handelsblad dat op Moederdag het dier in de vrouw wordt geëerd, waar doelde u op?
“Haar reproductieve functie, het feit dat een vrouw moeder is geworden, wordt opgehemeld. Terwijl het toevallig zo werkt dat vrouwen kinderen krijgen. Alles wat ze in haar hoofd heeft zitten, kan zeggen of doen is veel interessanter dan dat biologische feit. Ik vind Moederdag eerder denigrerend dan eervol voor de moeders.”

Zou het moeten worden afgeschaft?
“Het kan me niets schelen wat andere mensen doen, als zij het leuk vinden, vind ik dat prima. Sommige mensen zullen sentimenteel genoeg zijn om te denken dat het de moeite waard is. Ik gun het die mensen van harte om het te blijven vieren.”

veendrick

Nee, zegt Niek Veendrick, CEO van de webshop Greetz
Wat is de waarde van Moederdag?
“Welke moeder vindt het nou niet geweldig om één keer per jaar de waardering te voelen voor alles wat ze voor je heeft gedaan? Zegt de bedenker van de stelling ook tegen zijn eigen moeder dat Moederdag commerciële onzin is? Het is toch juist mooi om die erkenning uit te spreken voor een belangrijk persoon in je leven.”

Eens per jaar?
“Het zou mooi zijn als we wat vaker attent zouden zijn voor mensen om ons heen. In de praktijk komt dit er echter niet van. Zeker de mannelijke helft van de bevolking, waar ik ook toe behoor, is daar minder goed in, haha. Tot de dag dat daar verandering in komt, hebben we Moederdag nog hard nodig.”

Is het een commerciële dag?
“Ik zal zeker niet ontkennen dat er partijen zijn, zoals wij, die commercieel baat hebben bij Moederdag. Maar wij krijgen elk jaar weer talloze berichten van moeders die blij zijn met het mooie gebaar. Dus in essentie vind ik het geen commerciële feestdag. Het gaat vooral om de persoonlijke aandacht.”

Zien jullie een toename in de inkomsten rond Moederdag?
“Ja, dat is altijd een flinke piek. Er worden bij ons rond de 250.000 kaarten en meer dan 40.000 kleine giften specifiek voor Moederdag besteld. Dat aantal neemt ieder jaar toe.”

Onderwerpen