Spring naar de content

Dit zouden wedkantoren aan sponsorgelden kunnen uitgeven

Er wordt al jaren gediscussieerd over de toelating van buitenlandse wedkantoren tot de Nederlandse gokmarkt. Toestemming van de regering zou eens goed kunnen zijn voor de Nederlandse voetbalclubs.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

De discussie rond het opengooien van de Nederlandse gokmarkt leverde afgelopen week nog een relletje op. De Nederlandse wielerunie (KNWU) wist zich in januari van dit jaar voor liefst zeven miljoen euro aan sponsorgelden aan Unibet te verbinden. Alleen is er één probleem: Unibet mag eigenlijk nog niet actief zijn op de Nederlandse markt. Het op Malta gestationeerde Britse gokbedrijf heeft nog geen vergunning, omdat de Nederlandse gokmarkt verdeeld is onder Holland Casino, de Staatsloterij, de Goede Doelenloterijen en de Lotto. De KNWU en Unibet hopen snel een vergunning te krijgen als de Tweede Kamer besluit om dit jaar de onlinegokmarkt te legaliseren.

Alleen staat sportkoepel NOC*NSF nu lijnrecht tegenover de KNWU. De sportbonden die toch een samenwerkingsverband aangaan met nieuwe online gokbedrijven zullen eerst toestemming moeten vragen aan NOC*NSF, stelt de koepel tegenover Nieuwsuur. Een netelige discussie waarover de Tweede Kamer in de loop van dit jaar in debat gaat. Maar welke invloed zou een afbraak van de monopolistische positie van de Nederlandse loterijen hebben voor de financiën die in de sport worden gepompt? Een interessante vraag, want wat als Ajax ineens met Bwin of Unibet op het shirt zal lopen? HP/De Tijd ging op zoek naar de meest lucratieve sponsorcontracten van wedkantoren met voetbalclubs.

Real Madrid & Bwin – 23 miljoen euro
De penningmeester van Real Madrid maakt al jaren met een glimlach de boeken op. De huidige shirtsponsor, Fly Emirates, maakt ieder jaar liefst 39 miljoen dollar over richting het Santiago Bernabeu. Maar met de voorganger van de vliegtuigmaatschappij – Bwin – was het ook niet sappelen. Het wedkantoor was goed voor een jaarlijkse bijdrage van 23 miljoen euro en had daarmee het grootste sponsorcontract van een bookmaker met een voetbalclub.

Atlético Madrid & Plus500 – 11 miljoen euro
De andere Champions League-finalist en stadsgenoot Atlético Madrid heeft ook geen klagen met het huidige sponsorcontract met bookmaker Plus500. Het bedrijf stond vorig seizoen al op de achterkant van het shirt van Atleti. Maar Plus500 kon de voorgaande sponsor – het land Azerbeidzjan – uitkopen  met een contract ter waarde van 11 miljoen euro. Er loopt wel een witwaszaak tegen het bedrijf.

West Ham United & Betway – 7.2 miljoen euro
Het zat West Ham United lange tijd niet mee met shirtsponsors. De sponsor voor Betway, het Zwitserse Alpari – ging vorig jaar februari failliet. En eind 2008 ging ook vakantiewoninguitbater XL, dat toen al even het shirt van The Hammers sierde, ook failliet en kon West Ham fluiten naar het geld. Maar geluk bij een ongeluk: daar was wedkantoor Betway dat West Ham een gigantische sponsordeal aanbood. Liefst 7.2 miljoen euro mogen David Sullivan en David Gold, de eigenaren van de club, per jaar bijboeken.  Dat is ongeveer 9 ton minder dan Ajax – Nederlands grootverdiener qua shirtsponsors – krijgt van Ziggo.

Crystal Palace & Mansion Group – 6.8 miljoen euro
En weer een opvallende Premier Leaguenaam. Crystal Palace ontvangt per seizoen 6.8 miljoen euro van Mansion Group. De bookmaker is de eerste sponsor die bij twee ploegen uit de Premier League tegelijk op het shirt staat. Ook op het shirt van promovendus Bournemouth prijk de naam van Mansion. Al krijgt de ploeg van de zuidkust net een miljoen pond voor de naam op het shirt.

Aston Villa (Dafabet) & Sunderland (Bidvest) – 6.3 miljoen euro
Dan een gedeelde vijfde plaats tussen twee laagvliegers uit de Engelse hoogste voetbalklasse. Degradant Aston Villa en het nu nog tegen degradatie strijdende Sunderland, de voormalige club van Dick Advocaat, ontvangen 6.3 miljoen euro per jaar van hun wedkantoren. Dat is drie ton meer dan PSV ontving van Philips. Het is begrijpelijk dat u Dafabet niet kent. De bookmaker heeft in Europa helemaal geen licenties, en werkt daarom alleen in Zuidoost-Azië.

Onderwerpen