Spring naar de content

Dit is Rodrigo Duterte, de Filipijnse Donald Trump

De presidentsverkiezingen in de Filipijnen zijn in volle gang. De omstreden kandidaat Rodrigo Duterte koerst af op de winst. De 71-jarige sociaaldemocraat neemt geen blad voor de mond en werd al meerdere keren vergeleken met Donald Trump. We verzamelden zijn opmerkelijkste uitspraken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jana Simmelink

“Iedereen in de drugsindustrie, ik vermoord jullie, hoerenzonen. Ik vermoord jullie echt, Ik heb geen geduld, ik zie geen middenweg. Of jullie vermoorden mij, of ik vermoord jullie, idioten.”
Duterte claimt dat hij, wanneer hij verkozen wordt als president, binnen zes maanden alle criminaliteit in de Filipijnen oplost.

“Dit is hoe mannen praten.”
In 1989 werd tijdens rellen in een gevangenis in de Filipijnen de Australische Jacqueline Hammill verkracht en vermoord. In april zei Duterte als reactie op deze gebeurtenis dat hij eerder had moeten zijn dan de verkrachters, omdat ze een mooie vrouw was. De presidentskandidaat weigerde zijn excuses voor deze opmerking aan te bieden. Na dit voorval heeft een beweging die vecht voor vrouwenrechten een aanklacht tegen Duterte ingediend bij het College voor de Rechten van de Mens. Duterte noemde de aanklagers ‘raar’ en zei dat ze ‘naar de hel kunnen lopen’.

“Hoerenzoon.”
Duterte noemde oud president Begnigno Aquino II een hoerenzoon, nadat Aquino de presidentskandidaat vergeleek met Hitler: “We moeten niet vergeten hoe Hitler aan de macht is gekomen. Als je toelaat dat je medemens wordt onderdrukt, zal je binnenkort ook zelf onderdrukt worden.”

“Ze zeggen dat ik een moordenaar ben, misschien is dat ook wel zo.”
Nadat werd gevraagd wat de presidentskandidaat zou doen als een van zijn kinderen drugs zou gebruiken, luidde zijn antwoord: “Dan vermoord ik hem.”

“Opeten!”
Duterte heeft roken verboden in de stad Davao, waar hij burgemeester was. In een restaurant dreigde hij een bezoeker te vermoorden omdat hij weigerde zijn sigaret uit te maken. De presidentskandidaat dwong de man om de sigaret op te eten.

“Pope, you son of a bitch, go home. Don’t visit here anymore.”
De sociaaldemocraat schold Paus Franciscus uit nadat Duterte vast kwam te staan in het verkeer tijdens het bezoek van de paus aan de Filipijnen. Naderhand bood Duterte zijn excuses aan.

Op het moment van publiceren is de helft van de stemmen geteld, Duterte staat ruim voor met ongeveer veertig procent van de stemmen.

Onderwerpen