Spring naar de content

Clownerie bij Circus Rousseff duurt voort

Kent u de website www.kanikeenkortebroekaan.nl al? De website geeft antwoord op de vraag of u op deze mooie dag – u raadt het al – een korte broek kunt dragen. Of niet. Elke dag opnieuw staat het antwoord op de vraag op de website. En zo zijn er meer vragen die u el-ke dag wéér kunt stellen. Of Arjen Robben geblesseerd is, bijvoorbeeld. En of de Braziliaanse president Dilma Rousseff vandaag is afgezet. Vandaag is dat nog niet het geval. Circus Rousseff raast door.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Waar menig burger buiten Brazilië zich tot voor kort achter het oor moest krabben bij de vraag wie mevrouw Rousseff was, en waar zij vandaan kwam, moet dat vandaag de dag toch echt anders zijn. Want het Circus Rousseff – bij dezen met hoofdletter – gaat ongegeneerd door. Terwijl Rio de Janeiro klaar is voor de Olympische Spelen, wacht het volk op het aftreden van de president. Het volk protesteert. Veel haalt het tot op heden niet uit.

Circus Rousseff
Een beknopte samenvatting van Circus Rousseff: president Dilma Rousseff staat op het punt om te worden afgezet. De 68-jarige Rousseff wordt onder meer verdacht van het sjoemelen met de begroting in de aanloop naar de verkiezingen. Het Lagerhuis van Brazilië heeft enkele weken geleden met een ruime meerderheid gestemd voor het afzetten van de president, en daarna moet alleen de Senaat nog akkoord gaan. Die stemming vindt woensdag plaats.

Interim-parlementsvoorzitter Waldir Maranhão lijkt het aftreden van Rousseff helemaal niet te zien zitten. Meneer Maranhão mocht als parlementsvoorzitter het laatste woord geven, voordat het proces om Rousseff af te zetten naar de Senaat verplaatste en hij verklaarde de stemming in het Lagerhuis over Rousseff ongeldig. Succesvol was de poging om het proces in het voordeel van president te vertragen alleen niet. In de aansluitende nacht besloot de parlementsvoorzitter zijn eigen besluit te herroepen. Misschien wel omdat zijn collega uit het Senaat al had laten weten dat het proces hoe dan ook door zou gaan.

Dom of scoren?
Volgens NOS-correspondent Marc Bessems
is de interim-parlementsvoorzitter óf dom, óf hij handelt in opdracht van iemand anders, óf wil hij scoren. Bessems vermeldt overigens ook dat de bouw van de tv-toren op het Olympisch Park én de bouw in het atletendorp al dan niet tijdelijk is stilgelegd. Het zou onveilig zijn voor bouwvakkers. Ook daar is niets nieuws aan.

Circus Rousseff duurt ondertussen voort, de afzettingsprocedure kan verder. Hoewel, aan het eind van de dinsdag in Brazilië werd bekend dat de regering de afzetting alsnog tegen wil houden met een bezwaarschrift bij het Hof van Cassatie, zo maakte diverse Belgische nieuwssites bekend. Als de Senaat wél instemt met de afzettingsprocedure, wordt Rousseff per direct voor een half jaar uit haar functie gezet. Dat zou dus betekenen dat Rousseff de Spelen ‘mist’.

Ondertussen regeert Rousseff voorlopig nog vrolijk door. Hoewel, vrolijk? Bessems deelt ons via Twitter nog mede dat Brazilië speciaal voor de Spelen pantservoertuigen en helikopters kocht, om het evenement te beveiligen. Naar nu blijkt roesten ze weg. Het onderhoud is te duur.

Geen korte broek
U vraagt zich af hoeveel Circus Rousseff kost? In tijd in ieder geval een hoop. Want mocht de Senaat akkoord gaan met haar afzetting, dan zijn er nog wat stappen over. Als de Senaat instemt, wordt Rousseff geschorst. De zaak die volgt kan 180 dagen duren. Zoals gezegd: dan ‘mist’ Rousseff ‘haar’ Spelen. En dan? Na de rechtszaak volgt opnieuw een stemming in de Senaat. Twee derde van de leden moet dan instemmen. U raadt het al; ook dan is het nog niet gedaan. Rousseff kan twee keer in beroep gaan gedurende het proces.

Mocht u overigens nog wachten op een antwoord op de openingszin van dit stuk: ja, u kunt vandaag een korte broek aan. Met 26 graden Celsius en een regenkans van 5 procent is het goed weer voor blote benen.