Spring naar de content

Fransen zijn arrogant en Belgen bescheiden, of toch niet?

Nederland doet niet mee aan het EK voetbal in Frankrijk – des te meer reden om eens goed naar de andere deelnemers te kijken. Over ieder land bestaat wel een cliché. Engelsen zijn rouwdouwers, Duitsers scoren altijd in de laatste minuut en Italianen spelen saai, verdedigend voetbal. Welke van deze stereotypen zijn onterecht, en welke kloppen wel degelijk?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lennart Bloemhof

Met het EK voetbal in Frankrijk op de kalender is er geen ontkomen aan in kranten, de kroeg of op televisie: voetbalstereotypen. Het zijn altijd weer de Duitsers in de laatste minuut, die gemene Italianen op de counter. Ten koste van die arme onbehouwen Engelsen of bescheiden Belgen. En dan is ‘ons’ eigen penaltyprobleem nog niet eens genoemd.

Die voetbalstereotypen zijn terug te voeren op de perceptie van een land. HP/De Tijd toetst acht beweringen over voetballanden in aanloop naar het EK. Welke hebben een kern van waarheid, welke zijn een eigen leven gaan leiden en hoe kijkt sportwetenschapper Jacco van Sterkenburg – verbonden aan de Erasmus Universiteit en gepromoveerd op een onderzoek naar stereotyperingen in voetbalcommentaar – eigenlijk naar die stigma’s?

Het hele artikel leest u hier op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van
HP/De Tijd? Lees ze hier op onze gloednieuwe app.