Spring naar de content

Wat zou premier Wilders voor Ebru Umar hebben betekend?

Ebru Umar is weer terug in Nederland. Streng bewaakt en veilig.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

In mijn Facebook- en Twitter-tijdlijn en op zekere blogs was er veel kritiek op het (niet) handelen van de Nederlandse regering om haar vrij te krijgen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

‘Volgens politiek Den Haag is de “stille diplomatie” keihard aan het werk om Umar naar NL te krijgen. Maar daar geloven we natuurlijk niets van. Bij MinPres, Koenders en Timmerfrans loopt het dun door de broek voor de lange arm van koerdenkiller, journalistenknevelaar en IS-fanboy Erdogan, en we weten inmiddels wat “zo spoedig mogelijk” betekent bij Rutte & Co,’ klonk het gisteren nog vanuit Amsterdam-Noord.

Wat er zich op het diplomatieke vlak heeft afgespeeld weten we niet en het is maar de vraag of we dat ooit te weten komen. Feit is dat – ondanks dat Umar er zelf niet op rekende snel in Nederland te zullen zijn – haar veilige terugkeer naar Nederland is geregeld. Is dat een prestatie van formaat? Het heeft er alle schijn van. Umar heeft naast de Nederlandse ook de Turkse nationaliteit en dat maakt het een stuk lastiger om iets voor haar te kunnen betekenen. Hoewel er nog geen officiële aanklacht ligt – Umar gaat ervan uit dat die wel komt – zal die luiden dat een Turkse in Turkije is opgepakt voor het overtreden van de Turkse wet. Dat lijkt verdacht veel op een binnenlandse aangelegenheid. Nederland had ongetwijfeld meer druk kunnen uitoefenen als Umar niet over die dubbele nationaliteit had beschikt.

Geert Wilders, die mensen met een dubbele nationaliteit maar niks vindt, omdat een dubbele nationaliteit per definitie betekent dat je ook een dubbele loyaliteit hebt, gaf echter wél zijn dubbel en dwarse steun aan de Turks-Nederlandse columniste.

Waarom niet gewoon constateren: eigen schuld, dikke bult met je dubbele nationaliteit? In tegenstelling tot Marokko is het onder bepaalde voorwaarden wél mogelijk om de Turkse nationaliteit op te geven. Maar nee, Geert Wilders bekritiseerde alleen premier Rutte omdat hij te weinig zou doen voor het naar Nederland halen van Umar – wat zij zelf overigens niet heeft gedaan.

Ik ben benieuwd hoe het met Umar was afgelopen als het een jaar later was gebeurd. Wat hadden we als Nederlandse regering dan, onder premier Wilders, voor haar kunnen betekenen bij deze dictator, mafkees, totale freak, gestoorde en islamofascist met wiens politiestaat hij alle banden heeft verbroken? En als hij ondanks de verbroken banden, als premier van alle Nederlanders die er bovenop zit, dan toch Erdogan zou bellen, zou Umar dan ook weer veilig in Nederland zijn afgeleverd?