Spring naar de content

Expo: ‘Waarom doen we de grenzen niet in de ban?’

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Bas Overbeek uit Arnhem.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Bas Overbeek (Meppel, 1989) studeerde in 2015 af aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, afstudeerrichting Fine Arts.

Over zijn werk
“Ik hou me in mijn werk voornamelijk bezig met zichtbare en onzichtbare structuren in de westerse samenleving. Dat doe ik door een bevragende en kritische houding aan te nemen tegenover de samenleving, de structuren en de systemen die autoritaire afbakeningen veroorzaken in ons dagelijks leven.”

“Op dit moment werk ik aan het onderzoeksproject ‘The Natural Default Setting’. Vanuit het besef dat de wereld onderdeel is van de ‘commons’, bevraag ik de begrenzingen die voor ons gesteld worden, en die wij onszelf stellen. Hoe kan het dat een afbakening, bijvoorbeeld een grenscontrole, een markering op de weg of een regelgeving, als een (imaginaire) scheiding optreedt en ons vervolgens als mens opdeelt, verdeelt en tegenhoudt? Er zijn talloze natuurlijke barrières in ons leven, waarom lijken wij ondanks dat de drang te hebben om er nog zo absurd meer aan toe te voegen? Hoe is het bijvoorbeeld mogelijk dat een afzetlint, niet meer dan een dun stukje tweekleurig plastic, ons kan vertellen waar we wel of niet mogen gaan en staan? Dat ‘de mens’ die grenzen tolereert, verbaast me het meest. Begrenzing en beperking scheppen blijkbaar helderheid. Er zijn slechts twee keuzes voor hoe wij met dergelijke afspraken, beleid of wetgeving om kunnen gaan: gehoorzaamheid óf ongehoorzaamheid.”

“Achter mijn onderzoeksproject en kritische oog op onze maatschappij, schuilt een wens naar een andere manier van alledaagse structuren en de omgangsvormen. Regels zouden eerder denkkaders moeten zijn die richting geven aan het individu. In plaats daarvan worden regels tegenwoordig zo letterlijk gehandhaafd, dat er nauwelijks ruimte is voor een eigen interpretatie. We kunnen alleen nog maar of gehoorzamen of de regels overtreden. Zou het niet fantastisch zijn als wij, als individu en daarmee met onze capaciteiten om eigen beslissingen te maken, serieus genomen kunnen worden, in een ruimte waar écht plaats is voor persoonlijke ontwikkeling?”

Meer werk van Bas Overbeek vindt u hier.

Cologne_6614_105pm
Cologne
Harlem_300914_634PM
Harlem
High_Line_300914_147AM
High Line
Nederrijn_150914_1109AM
Nederrijn
The-Natural-Default-Setting-1
The Natural Default Setting 1
The-Natural-Default-Setting-2.0
The Natural Default Setting 2.0
The-Natural-Default-Setting-2.1
The Natural Default Setting 2.1
The-Natural-Default-Setting-2.2
The Natural Default Setting 2.2
The-Natural-Default-Setting-2.3
The Natural Default Setting 2.3
Uiteraard-klom-ik-over-het-hek-om-uit-te-zoeken-wat-het-verschil-was-tussen-binnen-en-buiten
Uiteraard klom ik over een hek om uit te zoeken wat het verschil was tussen binnen en buiten