Spring naar de content

Van advocaat van ‘asbak’ Abdeslam tot raadsheer slachtoffers – of toch niet

“Salah is een klein boefje uit Molenbeek, een volger van de leider. Hij heeft de intelligentie van een lege asbak, er zit niets in,” verklaarde de Belgische advocaat Sven Mary daags nadat Salah Abdeslam was uitgeleverd aan Frankrijk. Het citaat gaat over zijn cliënt, Salah Abdeslam, één van de terreurverdachten van de aanslagen in Parijs op 13 november vorig jaar. Sindsdien is de rol van Mary in het dossier nihil.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Vandaag volgt een opmerkelijk bericht: Mary wordt mogelijk advocaat van een of meer slachtoffers van de aanslagen in Brussel. En dat terwijl Mary ook nog altijd advocaat is van Abdeslam. Mary verdedigt Abdeslam, twijfelde daar openlijk aan, en gaat nu overstag. Een beknopte uiteenzetting.

Verdediging Abdeslam
“Had ik dit geweten, dan was ik er misschien nooit aan begonnen,” zei Mary over de verdediging van Salah Abdeslam nadat de aanslagen in Brussel hadden plaatsgevonden. Aanslagen die werden gepleegd door handlangers van Salah Abdeslam. Er is mogelijk een verband tussen zijn arrestatie en de aanslagen in Brussel. Een van de theorieën is dat de aanslagen versneld zijn uitgevoerd omdat Abdeslam volgens advocaat Mary zou willen praten in ruil voor strafvermindering.

In gesprek met het Belgische DS Weekblad ging Mary enkele dagen geleden verder in op de vraag waarom hij Abdeslam in hemelsnaam verdedigt. Of, zoals de Belgen van het weekblad het hem vroegen – of hij ooit twijfelde om advocaat van de duivel te spelen. Zijn antwoord: “Alles is heel snel gegaan. Een uur na zijn arrestatie belde iemand van zijn familie of ik hem wou verdedigen.”

Vervolgens vroeg Mary hoogstpersoonlijk aan Abdeslam of hij door hem verdedigd wilde worden. “Ja,” antwoordde Abdeslam. “Ik ben ervan uitgegaan dat, als het was om het daglicht te ontkennen en te zeggen dat hij niet in Parijs was geweest, hij me niet nodig had. Pas daarna kwamen de aanslagen in Brussel. Tja, toen was het hek ­helemaal van de dam.”

De gevolgen van de verdediging had hij inmiddels zelf ook aan den lijve ondervonden. De topadvocaat kreeg al honderden haatmails sinds bekend werd dat hij Abdeslam verdedigt. Ook werd hij fysiek aangevallen door iemand die hem verweet een terrorist te verdedigen. Mary overmeesterde de aanvaller zelf.

Openlijke twijfel
Misschien dat meester Mary stiekem dan toch wat opgelucht was dat zijn cliënt vrij rap door Frankrijk werd opgehaald. In de dagen nadien deed Mary een boekje open over ‘asbak’ Abdeslam. “Hij is een product van een generatie: hij denkt dat hij leeft in een videogame en staat eerder apathisch tegenover religie. Toen ik hem vroeg of hij de koran had gelezen, antwoordde hij dat hij een samenvatting op het internet had gevonden.”

Aangezien zelfs advocaat Mary openlijk twijfelde over zijn verdediging nadat de de aanslagen in Brussel hadden plaatsgevonden, komt de belangenbehartiging van slachtoffers van de aanslagen misschien niet geheel uit de lucht vallen.

Overstag – of toch niet
Advocaat Mary is gisteren benaderd om volgende week een vergadering bij te wonen met een groep advocaten die samen de slachtoffers van de aanslagen in Brussel zullen vertegenwoordigen. De raadsheer overweegt nu die belangenbehartiging. En hoewel hij volgens sommige berichten de nieuwe opdracht nog ‘slechts’ overweegt, is hij volgens andere bronnen al overstag. Of toch niet? Tegenover Het Nieuwsblad zou Mary hebben laten weten dat hij ontkent dat hij slachtoffers van de aanslagen in Brussel zal verdedigen.

Feit is dat de vergadering met een groep advocaten die samen de slachtoffers van de Brusselse terreur zullen vertegenwoordigen, volgende week plaatsvindt. En Mary mag erbij zijn. De raadsheer is aan zet.

Onderwerpen