Spring naar de content

Alcoholvrij of alcoholarm: van een Radler 0.0% wordt niemand dronken

Om enige smaak aan alcoholvrij bier te geven, blijken bierfabrikanten toch alcohol aan de drank toe te voegen. De Duitse filiaal van de voedselwaakhond Foodwatch maakt zich boos over die procedure, schrijft Zeit OnlineDat de fabrikanten de aanwezigheid van een beetje alcohol in hele kleine letters vermelden, is onvoldoende rechtvaardiging, vindt de consumentenorganisatie. Misleidend? Misschien. Gevaarlijk voor de gezondheid? Zeker niet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Als er toch een beetje alcohol in een alcoholvrij biertje wordt stopt, dan moet een fabrikant de aanduiding ‘alcoholarm’ gebruiken, zegt Foodwatch. Alcoholvrij stelt nu eenmaal dat er geen alcohol in een drank zit. Volgens de organisatie blijkt er in de meeste alcoholvrije biertjes toch wat alcohol te zitten.

In Nederland mag er 0,1 procent alcohol aan alcoholvrij bier worden toegevoegd, zo meldt het Kennisinstituut Bier. In Duitsland is dat volgens het instituut 0,5 procent. In Italië en Frankrijk mag bier zonder alcohol zelfs 1,2 procent alcohol bevatten. Ook aan frisdrankproductie komt vaak alcohol te pas voor natuurlijk gistingsprocessen. Volgens de Nederlandse Warenwet mag frisdrank maximaal 0,5 procent alcohol bevatten. Het beetje alcohol dat in alcoholvrij, of -arm, bier zit, heeft bij normale consumptie geen effect op de bloedalcoholconcentratie. Met andere woorden: van alcoholvrij bier kun je niet dronken worden.

De populariteit van alcoholvrij (-arm) bier, groeit in Nederland. Maandelijks 29 procent van de mannen en 22 procent van de vrouwen dronk in 2015 wel eens alcoholarm bier, zoals het veelverkochte Radler 0.0% van Amstel. Bijna de helft van alle bierdrinkers (45 procent) nuttigde wel eens alcoholvrij bier, in 2014 was dit 40 procent, blijkt uit het Nationaal Bieronderzoek. Bovendien, een deel van hen dronk het niet alleen omdat er nog gereden moest worden, maar om de smaak. Of het drinken van alcoholarm bier een gevaar is voor het autorijden? Zolang je er geen liters van drinkt in een uur tijd niet.

Onderwerpen