Spring naar de content

‘De OK-Vrouw’ is boven alles een egodocument van Halina Reijn

Een universele film, die verder gaat dan alleen maar voortplanting, zo taxeerde actrice Halina Reijn de documentaire De OK-Vrouw van filmmaker Gülsah Dogan, vlak voordat er op de afspeelknop werd geduwd. Met die belofte in het achterhoofd kreeg de film een behoorlijk jammerlijke bijsmaak.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Rond Moederdag stond het Vlaamse dagblad De Morgen grotendeels in het teken van Ongewenste Kinderloosheid (verkort tot OK). Een relatiedeskundige beweerde in die special dat de vrouw die geen partner en kinderen heeft, de intieme kanten van het leven mist en dus in feite de essentie ervan. Halina was het daar stellig mee oneens, niet in de laatste plaats omdat zij zich aangesproken voelde, en wijdde er een veelbesproken column aan. Ze mocht over haar eigen kinderloosheid komen vertellen in de Wereld Draait Door, en met haar veertigste verjaardag in aantocht besloot ze dat er ook een documentaire aan gewijd kon worden. Het werd De OK-Vrouw, gisteravond uitgezonden in plaats van een reguliere DWDD-aflevering.

Halina zoekt een ‘partner waarmee ik samen een kindje wil maken’ en die zoektocht duurt al even, hetgeen existentiële vragen oproept als ‘ben ik kinderloos omdat ik zo hard werk of werk ik zo hard omdat ik niet de godganse nacht poepluiers hoef te verschonen?’. Een vraag die talloze vrouwen met ambitie zo nu en dan bezig zal houden, en dus van maatschappelijk belang. De OK-Vrouw verschaft geen antwoorden. De OK-Vrouw verwoordt slechts de overpeinzingen van de publieke figuur Halina Reijn, documenteert haar professionele activiteiten nauwgezet, en laat vriend en familielid over de verhouding tussen Halina’s werkzame en persoonlijke leven vertellen. En Halina bezigt zelfreflectie: ‘Ik heb al mijn dromen mogen verwezenlijken maar tegelijkertijd is er een enorme leegte.’

Halina evalueert haar agenda met manager. Halina bezoekt de therapeut. Halina viert haar verjaardag. Halina loopt over de kinderboerderij met zussen, neefjes en nichtjes. (‘Halien, daar gáán je schoenen!’)

De materie lijkt de beloofde diepgang te krijgen zodra Halina’s manager een verfrissende opvatting over het moederschap uitspreekt (‘Er zijn al heel veel mensen die zich voortplanten, dan ik maar niet’), maar dit zijspoor loopt dood. En zodra een vriendin van Halina háár sores deelt, dan constateert de actrice al snel: ‘Jij bent een piekeraar, net als ik.’

Wie geïnteresseerd is in het reilen en zeilen van de bekende Nederlander Halina Reijn moet De OK-Vrouw beslist kijken. Wie een maatschappelijk probleem ontleed en geduid wil zien, kan gerust bedanken voor dit egodocument, want Halina moet nog een tiental interviewaanvragen beantwoorden, heeft twee afspraken bij de kapper, moet nog een column schrijven, etc.

Klik op onderstaande afbeelding om ‘De OK-Vrouw’ te bekijken.

Schermafbeelding 2016-05-17 om 07.58.03