Spring naar de content

Volstrekt nutteloos, totaal niet grappig en een megahit: de face swap

Wekelijks neemt HP/De Tijd de wereld voor mode en trends kritisch onder de loep.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Alexandra Besuijen
Uw trendwatcher.

Kijk, ik ben een pratende kartonnen doos
Het is volstrekt nutteloos en totaal niet grappig en toch is het een megahit op Facebook en andere sociale media: de face swap.
Of nou ja, niet grappig – als je onder de twaalf bent kun je er best om giechelen: papa met het gezicht van mama en v.v. Maar veel leuker dan dat wordt het niet. Bassie met het gezicht van Adriaan en andersom. Kietel me even.
Of nou ja, niet grappig – ik heb net wél een half uur met mezelf zitten faceswappen op MSQRD (spr. uit: masquerade), de live faceswapapp van Facebook. In het kader van de onderzoeksjournalistiek natuurlijk. Kijk! Ik met het gezicht van Patricia Paaij! Nee, dat is geen verbetering. Scarlett Johansson dan. Jaa! Kijk, kijk! Nu ben ik Poetin! ‘Kameradski!’
Niks aan, volkomen nuttel… Oh ze hebben ook nog maskers (oh ja, vandaar die naam, du-uh)! Kijk mij met een ruimtehelm! Oh wacht! Met punkhaar! Hihihi, nee! Met een sombrero! Wacht, wacht, wacht, ik met een sugar skull! Aw schattig! En het is live, hè, dus als je je mond beweegt, beweegt het masker mee. Kijk! Ik als Batman en dan zing ik dat Batmanliedje en dan… huh? Werken? Stukje moet af? Aww. Nog eventjes, ja? Kijk dan! Nu ben ik een kartonnen doos die kan praten, hahaha!
Afijn. In tijden niet zoveel lol gehad. Maar verder inderdaad volstrekt nutteloos.

Kopfoto: Flickr | Peter Cooper

Nepvel
Maar nu even serieus. Het zou toch mooi zijn als je in het echt ook kon faceswappen. Dat je écht dat glanzende snuitje van Scarlett hebt. Zucht. Maar ja, dan zit zij met míjn hoofd opgescheept, lijkt me weinig kans van slagen te hebben. Maar, er is hoop!
Het is nog enigszins toekomstmuziek, maar ook weer niet helemaal, want de proeven met een nephuid, die je over je eigen huid kunt plakken, zijn in Amerika al in een vergevorderd stadium! Onderzoekers van Harvard en het Massachusetts Institute of Technology hebben een materiaal ontwikkeld dat op de huid kan worden aangebracht en dat de frisheid en elasticiteit heeft van een jeugdige huid. In een paar seconden verdwijnen je rimpels en wallen en zie je er twintig, dertig jaar jonger uit, zonder enge operaties. Het biomateriaal bestaat uit chemicaliën die zijn goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration en bij de 170 proefpersonen zijn tot nu toe geen allergische reacties bekend. Het materiaal is onzichtbaar nadat het is aangebracht, is bestand tegen zweet, zwemmen en een fikse regenbui, laat de huid ademen en is toch sterk genoeg om de verloren gegane elasticiteit van de eigen huid op te vangen.
Maar het materiaal heeft niet alleen cosmetische waarde, ook mensen met eczeem en psoriasis kunnen er baat mee hebben. De tweede huid kan over de cortisonenzalf worden aangebracht en voorkomt daarmee dat het grootste deel van de crème in lakens of kleren terecht komt. Kortom, een wondermiddel voor de ijdelen en de krabbers onder ons. Nog niet op de markt helaas, maar we houden u op de hoogte.

Luxe doos
‘Laat niet als dank voor ‘t aangenaam verpozen, de eigenaar van ‘t bosch, de schillen en de dozen’ werd ons als kind terdege ingeprent, maar de ‘jeugd van tegenwoordig’ neemt het niet zo nauw. Tss! *schudt afkeurend met hoofd*
Wegbarbecues, lege flessen, plastic bakjes, etensresten, papiertroep, wegwerptentjes; na afloop is het park of festivalterrein één grote klerezooi. Alleen al die nylon tentjes: 25.000 stuks belanden elk jaar bij het grofvuil. Vijf-en-twintig-tig-dui-zend!
Dat kan anders, dachten drie studenten uit Delft en ontwikkelden via crowdfunding de KarTent, een festivaltent van karton en honderd procent recyclebaar. Een simpel, driehoekig tweepersoonstentje met twee deurtjes en een ventilatiegat. Ze zijn goed geïsoleerd, dus donker en warm en ‘s ochtends brand je de tent niet uit. En als het regent? Niks aan de hand, volgens de makers. Het karton is van een soort dat weinig water opneemt en kan vier dagen slecht weer verdragen – langer duurt een festival toch nooit. Je bestelt het tentje via KarTent.nl, maar je krijgt het niet thuisgestuurd. In plaats daarvan wordt het voor je opgezet op het festivalterrein en na afloop wordt het ook weer voor je opgeruimd. Tentjes in goede staat krijgen een tweede ronde, de overige worden gerecycled. Dus die schillen en andere zooi moet je nog steeds zelf meenemen, maar de dozen mag je tegenwoordig laten staan. Zijn die millennials toch zo gek nog niet.

Onderwerpen