Spring naar de content

Fotoserie: barokkunst, maar dan met gekleurde mensen

Lange tijd was het not done om gekleurde mensen, die als inferieur werden gezien, te portretteren op het doek. Schilderijen uit de Renaissance worden zonder uitzondering bevolkt door mensen met roomblanke huid.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

“Toen ik mij in de klassieke kunst ging verdiepen viel mij pas dat mensen met een andere kleur vrijwel ontbraken”, zegt fotograaf Mariska Karto (1971) uit Delft. “En dat terwijl er in die tijd wel degelijk mensen met een andere kleur aanwezig waren in de westerse cultuur.” Al reflecterend kwam ze er achter dat ze zelf ook nauwelijks mensen met een andere culturele achtergrond fotografeert. En zo ontstond het idee voor de fotoserie Baroque Diversity - waarin zeven vrouwen met een gemixte achtergrond worden geportretteert als wulpse vrouwen uit de zeventiende eeuw.

“Ik wil laten zien hoe mooi diversiteit is en hoe mooi het kleurenpalet van de mens is”, zegt Karto. Zelf heeft ze Surinaams, Indisch en Nederlands bloed door haar aderen stromen. “Natuurlijk zijn dit drie culturen die van elkaar verschillen. Maar ze kunnen in harmonie naast elkaar bestaan. Daar ben ik het levende bewijs van.” De serie is wat dat betreft ook een reactie op de tijd waarin we leven. “Ik heb eens gelezen dat bijna de helft van onze bevolking diverse culturele achtergronden heeft. Ik ben er voor mezelf achter gekomen dat diversiteit niet alleen heel mooi is, maar het geeft je ook de mogelijkheid om door diverse brillen – die van al die culturen die in je lichaam en geest zijn samengebald tot een persoon – naar de wereld om je heen te kijken. Tunnelvisie bestaat dan niet meer. Diversiteit schept geen chaos maar een open visie. We zien geen hokjes maar overlappingen. Diversiteit verrijkt onze samenleving.”

En wat wil ze met deze serie portretten precies uitdragen? “Mijn belangrijkste doel is dat ik de schoonheid van diversiteit wil laten zien. In dit project staat verbinding centraal: dat tussen de oude westerse wereld en de nieuwe westerse wereld, tussen de klassieke kunst en de moderne kunst, tussen de zeventiende eeuw en de eenentwintigste eeuw. We beseffen niet altijd dat we in een wereld leven waarin een groot deel van de bevolking een gemixte achtergrond heeft. En dat deel zal alleen maar groter worden.”

Meer werk van Mariska Karto vindt u hier.

asia
Asia
blackpearl
Black Pearl
bronze
Bronze
carpediem
Carpe Diem
dragons
Dragons
gold
Gold
identity
Identity
lady
Lady
star
Star

Onderwerpen