Spring naar de content

Vanaf vandaag in de winkel: de gewraakte foto’s van rotte longen

Heeft u weleens verrotte longen gezien? Vanaf vandaag is de kans aanzienlijk groter. Als u rookt, tenminste.  De droge waarschuwende teksten als ‘roken is dodelijk’ op sigarettenpakjes worden vervangen door de meest ranzige plaatjes.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Vermoedelijk kent u de foto’s al vanuit het buitenland. Canada was in 2001 het eerste land dat met afschrikwekkende plaatjes kwam. Daarop volgde Brazilië. De Brazilianen plaatsten in eerste instantie redelijke foto’s op de doosjes, maar na enkele jaren werden de foto’s heftiger. Tot aan shockerend toe.

In 2015 hadden minimaal 78 landen waarschuwingsplaatjes op sigarettenpakjes. In Europa is het vanaf oktober 2004 verplicht voor de lidstaten om 30 tot 35 procent van de voorkant en 40 tot 50 procent van de achterkant van een doosje te bedekken afschrikwekkende teksten of foto’s die de lichamelijke gevolgen van roken belichamen.

Plain packaging
Nieuwe sigarettenpakjes moeten vanaf morgen dus een afschrikwekkende foto dragen. In Ierland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gaat men nog veel verder. Daar mogen helemaal géén merklogo’s meer op de pakjes te zien zijn, laat staan een mooie verpakking. Alle pakjes moeten een onsmakelijke foto en een waarschuwende tekst dragen, en er hetzelfde uitzien als alle andere sigarettenpakjes dus. Plain packaging heet het, en volgens deskundigen is het zeer effectief.

Maar plain packaging zit er voorlopig nog niet in. Voorlopig gaat staatssecretaris Van Rijn mee met de Europese richtlijnen. “Plain packaging maakte daar geen onderdeel van uit”, laat hij via zijn woordvoerder weten. En de sigarettenpakjes met afschrikwekkende foto’s? Die ziet u misschien morgen ook nog wel niet. Fabrikanten hebben een jaar de tijd om de oude pakjes op te maken.

Wij geven u desalniettemin maar wat graag een voorproefje van wat u binnenkort te wachten staat. Kijkt u er al naar uit om naar verrotte longen te kijken tijdens een dagje winkelen?

Onderwerpen