Spring naar de content

FC Twente failliet? Dat zouden meer clubs moeten doen

Ik gun die arme supporters van FC Twente een mooie toekomst. Met een frisse nieuwe profclub in pakweg Hengelo: leuke stad vol sportieve kansen, en zonder al het zuur van het verleden. De recente geschiedenis van malversaties en valsheid is een bron van verdriet en woede — allemaal negatieve energie waar je niets mee opschiet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Auke Kok

Volkomen begrijpelijk dat de supporters met die karakteristieke rood-witte sjaals Joop Munsterman en Aldo van der Laan de ergste ziektes toewensen. Maar door het casinogedrag van deze bestuurders ligt FC Twente aan het infuus en is het sterfhuis de enige juiste plek. Bovendien werd het geboefte lange tijd actief of passief gesteund. Het gezwel doorwoekerde grote delen van de club.

Einde verhaal. Er zijn al te veel profclubs met kunst en vliegwerk overeind gehouden omdat voetbal ‘emotie’ is en de drager daarvan niet kapot mag gaan. Waarom eigenlijk niet? De emotie in Enschede is vervuild geraakt doordat de KNVB stelselmatig werd voorgelogen – zoiets vraagt om drastische maatregelen. Natuurlijk zijn complete families vergroeid geraakt met de club in die mooie grote Grolsch Veste. Maar met hun gejammer bij het standbeeld van Blaise N’Kufo doen de supporters net alsof FC Twente een middeleeuws instituut is dat onder geen voorwaarde mag verdwijnen. Terwijl de club ook maar een constructie is, een idee, een bouwsel uit 1965.

Ruim vijftig jaar geleden besloten Enschedese Boys en Sportclub Enschede samen te gaan en omarmden de fans van die verenigingen de nieuwe fusieclub FC Twente. Prima, zo kan het nu opnieuw. Ze kunnen tien kilometer verderop in de hekken klimmen voor Twentsche Boys FC — nieuwe naam, nieuwe licentie, leve de toekomst.

Hoe vaak is het credo ‘voetbal is emotie’ geen excuus om zwartgalligheid, afgunst en agressie te overgieten met een vergoelijkend sausje? Misschien heeft voetbal wel veel te veel emotie en wordt het tijd voor meer lichtheid en vrolijkheid. In plaats van grommend en vloekend voor de zoveelste keer de trappen te beklimmen in een stadion waar structureel wordt geprutst, gewoon overstappen naar een ander, leuker team in de buurt: ‘Jongens, het wordt weer niks bij Feyenoord, we gaan naar Sparta!’

Waarom niet? Voetbal is bedoeld om lol te hebben, niet om ziek van te worden. Laat gemeenten en provincies daarom ophouden met clubs steunen die er een potje van maken. Laat ze de ondergang afwachten, waarna een stel bonafide bedrijven in de omgeving iets nieuws uit de grond stampt. ‘Op deze manier wordt het volgend seizoen in de Jupiler League nog lastig tegen Almere City,’ schamperde een FC Twentefan. Exact – en dat is te hopen. Bij het jonge clubje in Almere heerst het optimisme; met een gezonde huishouding willen ze er langzaam vooruit. Zo hoort het ook. Op naar de polder.