Spring naar de content

In Rio moeten de medailles wederom van de vrouwen komen

‘Congatulations. Good luck in Rio’, direct na het winnende punt van de Nederlands volleybalvrouwen tegen Peru verandert de digitale boarding in het stadion in Tokio. Met de zege plaatsen de dames zich voor de Olympische Spelen komende zomer. Een toernooi waar de Nederlandse eer voor een groot deel lijkt te worden hooggehouden door atleten van het vrouwelijke geslacht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Van de reeds voor Rio geplaatste sporters is zestig procent vrouw. Zeker bij de traditionele teamsporten laten de mannen het afweten; alleen de hockeyers legden beslag op een ticket. Bij de dames mogen naast de volleybalsters ook de handbalsters en de hockeysters zich opmaken voor een verblijf in het olympisch dorp.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Dat niet alleen, zoals wel vaker – denk Rie Mastenbroek (1936), Fanny Blankers-Koen (1948), Inge de Bruijn en Leontien van Moorsel (2000) – zijn de vrouwen in de Nederlandse equipe de voornaamste kandidaten om in Rio de Janeiro meerdere medailles te oogsten. Dafne Schippers heeft alles in zich om zich tot koningin van de Spelen te kronen, Sifan Hassan behoort ook op meerdere onderdelen tot de absolute topfavorieten. Hetzelfde geldt voor Ranomi Kromowidjojo en wielrenster Anna van der Breggen.

De data-analisten van Gracenote, het voormalige Infostrada Sports, tippen op hun beurt in de Virtual Medal Table – een medaillespiegel op basis van in de laatste jaren behaalde resultaten – naast Schippers ook zeilster Marit Bouwmeester en judoka Kim Polling voor een gouden medaille in de Braziliaanse kustplaats. Volgens de laatste voorspellingen van Gracenote veroveren de Nederlandse sporters deze zomer 28 medailles (vijf goud, tien zilver en dertien brons), zestien daarvan zouden in de wacht worden gesleept door vrouwen.

Het verschil (16-12) lijkt te verwaarlozen, maar daar moet bij worden aangetekend dat Gracenote voor nagenoeg iedere atleet slechts één medaille voorspelt. Schippers wint volgens de cijferaars weliswaar de 200 meter sprint, maar op de 100 zou zij het podium niet halen. Hassan wordt zilver toeschreven op de 800 meter, maar zij zou een medaille mislopen op de 1500 meter. Kromowidjojo is alleen goed voor zilver op de 50 meter vrij, terwijl van haar toch ook mag worden verwacht dat ze op de 100 meter en de vlinderslag meedoet om de prijzen.

Onder de mannen zijn meervoudige medaillewinnaars zeldzaam, alleen Pieter van den Hoogenband wist zich – ook al in 2000 – te kronen tot een van de koningen van de Spelen, met vier medailles (twee keer goud, twee keer brons). In Brazilië  zullen de ogen voornamelijk zijn gericht op Tom Dumoulin en de sterren van vier jaar eerder: Epke Zonderland en Dorian van Rijsselberghe. Bij Gracenote zetten ze hun geld op dressuurruiter Hans Peter Minderhoud. Voor meer dan een individuele plak zullen zij naar alle waarschijnlijkheid niet zorgen.

Of de vrouwen opnieuw het grootste gedeelte van de medailleoogst voor hun rekening nemen, of dat er nog een mannelijke konijn uit de hoge hoed komt, weten we over iets minder dan drie maanden. Op vrijdag 5 augustus gaan de Olympische Spelen van start.