Spring naar de content

Als ik Peter Bosz was…

Dan nam ik oordopjes mee. Altijd handig wanneer je de trappen naar de Ajaxkantine hebt genomen en daar plotseling clubnamen als RKC en AGOVV vallen. Op een smalende toon zullen dat soort afkortingen worden uitgesproken als het even tegenzit. ‘Ja, wat wil je ook — JEF United.’ Geen club waar je verleden zo tegen je wordt gebruikt als Ajax.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Auke Kok

Niet voor niets houdt Henny Spijkerman zich al jaren koest achter de rug van Frank de Boer. Zodra de assistent op zou staan van zijn stoeltje zou er valselijk ‘PEC!’ worden gefluisterd. Zwolle: dan kun je het schudden, ook al ben je nog zo goed. Het ‘Apeldoorn!’ zal smoezend door De Toekomst gaan als Bosz een toptalent niet aan het swingen krijgt. Dan kun je maar beter niets horen als Mr Ajax Sjaak Swart ‘Even Apeldoorn bellen!’ gaat brallen terwijl je een cappuccino probeert te bestellen. Een gezinspak oordopjes is waarschijnlijk het beste.

En als ik Bosz was zou ik anders beginnen dan Frank de Boer. Ik zou dus niet een lastige jongen van Marokkaanse afkomst kleineren om mijn gezag te vestigen. De Boer heeft toegegeven dat hij Mounir El Hamdaoui destijds offerde voor de versterking van zijn aanzien. De gevolgen waren desastreus voor het kijkspel. Een potentieel slachtoffer als Anwar El Ghazi zou ik juist meer steunen. Het publiek snakt naar flair en initiatief van buitenspelers zoals hij.

Mocht El Ghazi blijven, geef hem de ruimte. Als hij soms zijn mannetje laat lopen knappen anderen het maar op.
Iets soortgelijks geldt voor Davy Klaassen. De nummer tien van 23 jaar is toe aan een verjongingskuur. Raar maar waar. Dankzij alle opdrachten en het leidertje moeten spelen van De Boer liep Klaassen er de laatste maanden als een bejaarde bij. Geen gezicht. Blijft sleutelspeler Klaassen, dan zou ik zijn hoofd voor minstens de helft leegmaken, zodat zijn vroegere creativiteit kan terugkeren.

Verder zou ik niet zo amicaal doen met de directie. Bosz lijkt oud (52) en wijs genoeg om Marc Overmars en Edwin van der Sar op gezonde afstand te houden. Dan kan de trainer op het juiste moment hogere investeringen eisen voor versterkingen. De Boer leek het allemaal best te vinden, hij steunde de ‘filosofie’ van zuinigheid, met als gevolg te veel jonge en onervaren spelers die internationaal wegens steun van kwalitatief goede ouderen lieten afweten.

Als ik kortom Peter Bosz was, dan zou ik leren van De Boers fouten. Meer klasse op het veld, minder looplijnen en tactische strengheid en, niet in de laatste plaats, meer loopvermogen op het middenveld. Laat die gasten meer draven en knokken en iets minder denken. Wie weet wordt dan weer leuk in de Arena.