Spring naar de content

Taco Dibbits: acht jaar na zijn sollicitatie alsnog directeur van het Rijks

Kunsthistoricus Taco Dibbits (op de foto in het midden) zal per 15 juli op de directeursstoel van het Rijksmuseum neerstrijken. Hij volgt Wim Pijbes op, die in maart liet weten te vertrekken naar het nieuwe Museum Voorlinden. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jana Simmelink

Dat de voormalig chef collecties Pijbes op zou gaan volgen viel te verwachten. Dibbes was één van de meest voor de hand liggende keuzes. Verschillende media speculeerden al langer over de nieuwe kandidaat van het directeurschap. Dibbits liet in mei tijdens een bezoek aan De Wereld Draait Door nog weten ‘de mooiste baan van de wereld te hebben en daar erg blij mee te zijn’, in reactie op een opmerking van Matthijs van Nieuwkerk over Pijbes’ opvolging. Ook Jet Bussemaker (Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) kon er geen zinnig woord over kwijt.

Maar de kogel is door de kerk: Taco Dibbits wordt de nieuw hoofddirecteur van het Rijksmuseum. Iets wat hij eigenlijk al veel langer wilde. In een interview met de Volkskrant in 2013 liet hij weten dat hij ‘natuurlijk liever zelf directeur was geweest’. Hij had gesolliciteerd naar de functie, maar Wim Pijbes was het geworden. In een interview met Intermediair in 2010 sprak hij openhartig over zijn carrière: “Ik was bij het veilinghuis Christie’s Londen directeur Oude Meesters, een ideale positie. Ik was in alle vrijheid bezig met het opbouwen van particuliere collecties en bleek talent te hebben voor de handel. Maar na zes jaar voelde ik heel sterk de roeping om mijn kennis met een breder publiek te delen. Ik koos voor de verantwoordelijkheid om met gemeenschapsgeld zoveel mogelijk mensen nieuwsgierig te maken naar kunst. Toen ik deze overstap maakte moest ik tweederde van mijn salaris inleveren. Het heeft me niet tegengehouden.”

Ook liet hij tijdens het interview met Intermediair zijn sollicitatie voor het hoofddirecteurschap in 2008 niet onbesproken: “Ik heb nergens spijt van. Als iets niet lukt, is het een goed leerproces. Sommigen zullen misschien zeggen dat het een fout was dat ik een paar jaar terug solliciteerde op het hoofddirecteurschap van het Rijksmuseum terwijl ik geen grote kans maakte. Maar ik vind het toch goed dat ik het gedaan heb. Ik vind het leuk om bij een grote instelling als deze te werken en ik ambieerde die rol echt, maar ik ben ook heel blij met mijn huidige functie als directeur collecties. Die past bij mij en ik berust erin dat die andere functie aan mij voorbijging.”

De nieuwe directeur werkt sinds 2002 bij het Rijksmuseum, sinds 2008 is hij directeur Collecties. Hij speelde een grote rol bij de inrichting van het vernieuwde Rijksmuseum, dat na de renovatie in 2013 weer zijn deuren opende. Daarnaast was Dibbits nauw betrokken bij de ontwikkeling van Rijksstudio, de website van het Rijksmuseum. Hij werkte aan grote aanwinsten, zoals de Bacchant van Adriaen de Vries (2015) en Rembrandts Marten en Oopjen (2016). Verder stond hij aan de wieg van de zeer succesvolle tentoonstellingen Rembrandt & Caravaggio in 2006 en Late Rembrandt in 2015.

Hij studeerde kunstgeschiedenis aan de VU in Amsterdam en de University of Cambridge.