Spring naar de content

Berlijn, 1936: een Hollandse atleet als nazi-propaganda

1936 was net als 2016 een Olympisch jaar. Nederland behaalde destijds mooie successen op de Spelen in Berlijn. Hoewel, mooie – de Spelen werden van voor tot achter misbruikt voor nazi-propaganda. Dat heeft sommige atleten, zoals de zwemster Rie Mastenbroek, niet onberoerd gelaten. Nog erger verging het Tinus Osendarp: de ‘snelste blanke op aarde’. Een exclusief voorproefje uit 1936 – Wij gingen naar Berlijn van Auke Kok.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Auke Kok

Op maandag 3 augustus 1936, tegen het einde van een gure en koude middag, bukt Tinus Osendarp zich in het Olympiastadion van Berlijn om de belangrijkste kuiltjes uit zijn loopbaan te graven. Hij heeft een schepje in zijn hand. Dat schepje is belangrijk, onmisbaar zelfs. Nog maar drie jaar geleden moest hij er eentje lenen en diende een andere atleet hem uit te leggen hoe je ‘holes’ maakt om goed te kunnen starten. Toen, bij de nationale kampioenschappen in 1933, was de vroegere voetballer Osendarp nog een beginneling. En zie hem nu eens vlak voor de finale van de honderd meter in de weer met zijn voorbereidingen. De twintigjarige staat er tussen de andere vijf hardlopers bij als een routinier.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het hele artikel leest u hier op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van
HP/De Tijd? Lees ze hier op onze gloednieuwe app.

Onderwerpen