Spring naar de content

Arnon Grunberg dicht Annabel Nanninga (cum suis) stoornis toe

‘Vrijheidsfundamentalist’ Annabel Nanninga gaf zaterdag een interview aan de Volkskrant. De columniste van The Post Online en voormalig GeenStijl-scribent ging daarin ouderwets tekeer. ‘Aan politiek taalgebruik heeft zij geen boodschap.’ Dinsdag liet Arnon Grunberg zijn licht schijnen over de manier waarop Nanninga (en collega’s) zich uitlaat in het maatschappelijk debat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

“Waar het om gaat is dat het primitieve schelden wordt opgevat als een waardevolle bijdrage aan het debat. Dat is de ondergang van dat debat, uiteindelijk ook van de maatschappij,” verwees de schrijver in zijn dagelijks Voetnoot op de voorpagina van de krant naar het gebruik van woorden als ‘klaagneger’.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

“Valt het infantiele schelden onder vrijheid van meningsuiting? Zeker, maar het valt ook onder DSM-5, handboek van de psychiatrie, onder de periodieke explosieve stoornis. ‘Recidiverende agressieve uitbarstingen’, zowel verbaal als fysiek, zijn symptoom van deze stoornis,” schreef Grunberg, een eloquente veeg uit de pan.

“Het maatschappelijk debat is niet bedoeld als therapie voor mensen die aan slecht behandelde of niet behandelde agressie stoornissen lijden. De openbare ruimte is geen behandelkamer. Dat mislukte groepstherapie wordt aangezien voor democratie illustreert hoe ziek de democratie zelf is,” aldus de columnist.

Vond Nanninga iets van de opmerkingen van Grunberg? Uiteraard. De columniste reageerde dinsdagochtend via Twitter.

DENK’er Farid Azarkan – en zijn collega’s – werden en passant ook van repliek gediend.

Net als NRC Handelsblad-hoofdredacteur Peter Vandermeersch.