Spring naar de content

Zwitsers dorpje betaalt 270.000 euro om vluchtelingen weg te houden

Tien vluchtelingen of een boete van 270.000 euro. Voor de inwoners van het Zwitserse dorpje Oberwil-Lieli is de keuze snel gemaakt. Het miljonairsdorp, een van de rijkste dorpen van Europa, weigert om het door de overheid opgelegde quotum aan vluchtelingen op te nemen. Meer dan de helft van de 2200 inwoners stemden bij een referendum tegen hun komst.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Het referendum in Oberwil-Lieli werd gehouden naar aanleiding van het verdeelprogramma van de Zwitserse overheid. Om die reden werden tien vluchtelingen aan Oberwil-Lieli toegewezen. Zwitserland wil in totaal 50.000 vluchtelingen opvangen, en om die over het land te spreiden, legt de overheid aan de 26 kantons in Zwitserland een quotum op.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het noordelijke kanton in Aargau wees vervolgens een tiental vluchtelingen toe aan het dorp, maar daar komt dus niets van in. “Het is geen racisme, het lijkt ons gewoon niet de juiste oplossing,” zegt Andreas Glarner, de rechtse burgemeester van het dorp. “De overheid wilde ons niet vertellen of de tien vluchtelingen uit Syrië kwamen of dat het economische migranten uit andere landen betrof. Natuurlijk moeten de vluchtelingen uit Syrië geholpen worden. Maar ik blijf erbij dat ze beter af zijn in kampen dichter bij hun huizen,” aldus Glarner tegen The Independent.

Blijft de vraag over hoe zo’n klein dorp ‘even’ de boete van 270.000 euro ophoest. Een eerste hint heeft u reeds ontvangen: Oberwil-Lieli is een van de rijkste dorpen van Europa. Het dorp kent liefst 300 miljonairs, en er zou voor minder dan een miljoen euro bijna geen huis te vinden zijn.

Burgemeester Glarner laat verder weten dat inwoners geld kunnen sturen naar de vluchtelingen. “Maar als je ze hier huisvest, dan stuur je gewoon een verkeerde boodschap de wereld in. Anderen zullen mensensmokkelaars betalen en hun leven riskeren om hierheen te komen.”

Een van de nee-stemmers is duidelijk over de reden waarom hij tegen de komst van vluchtelingen heeft gestemd. “We willen ze hier niet, zo simpel is het.” Sommigen zouden zelfs bereid zijn om hoogstpersoonlijk de afkoopsom op te hoesten. “We hebben zo hard gewerkt voor ons mooie dorpje en we willen dat niet kapotmaken. Ons dorp is niet geschikt voor vluchtelingen, ze zouden hier niet passen.”

Door de uitkomst van het referendum zouden bewoners lijnrecht tegenover elkaar staan, en elkaar van racisme beschuldigen. Onder meer Amnesty International deelt die mening.