Spring naar de content

Het nieuwe googelen: met een schets

Zwitserse computerwetenschappers bouwden een zoekmachine die niet werkt op trefwoorden, maar handgetekende schetsen. Handig voor wie in een database geen teksten maar beelden zoekt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door EOS Wetenschap

Het is moeilijk om op de computer een bepaalde afbeelding of video terug te vinden, zeker als je enkel een beeld voor ogen hebt maar geen titel of naam meer weet. Als oplossing ontwikkelden computerwetenschappers aan het departement Mathematik und Informatik van de Universiteit van Basel een programma genaamd ‘vitrivr’. Daarbij kun je multimedia terugvinden dankzij een handgetekende schets op een tablet of elektronisch papier.

Het programma zoekt in de database beelden en videoclips die het meest lijken op de tekening die de gebruiker schetste. Daarbij houdt het systeem rekening met zowel de kleur als de vorm. Wie een video zoekt kan als extra element zelfs aanduiden naar welke richting een bepaald object in de tekening beweegt. De zoekopdracht kan verder verfijnd worden via voorbeeldbeelden en zoektermen.

Vitrivr staat al open voor gebruik door derden. Het Zwitserse overheidsbureau voor sport gebruikt het bijvoorbeeld om naar bepaalde patronen en bewegingen te speuren in sportvideo’s.

Onderwerpen